Vaslui – „Adio, arme”!

Vaslui – „Adio, arme”!

( Robo Știri ) Cu demolarea clădirilor din zona Poligonului, de la marginea orașului, care au servit în trecut ca parc științific și tehnologic al armatei, secție cu specific militar a Muzeului Județean și centru de antrenament, municipiul Vaslui, gazdă a unei importante unități militare în perioada comunistă, spune „Adio, arme”. Casa Armatei, falnica clădire […]

( Robo Știri )

Cu demolarea clădirilor din zona Poligonului, de la marginea orașului, care au servit în trecut ca parc științific și tehnologic al armatei, secție cu specific militar a Muzeului Județean și centru de antrenament, municipiul Vaslui, gazdă a unei importante unități militare în perioada comunistă, spune „Adio, arme”. Casa Armatei, falnica clădire din centrul orașului, va fi centru multicultural, clădirile fostei unități militare vor fi centru social. Doar Centrul Militar, o clădire mică și cam părăginită, a mai rămas ca amintire a ceea ce a fost cândva Armata pentru vasluieni.

Prin hotărâre de Consiliu Județean (CJ), care foarte probabil va fi votată în ședința de astăzi, ultimele vestigii ale activităților cu specific militar din municipiul Vaslui vor fi puse la pământ. Deteriorate aproape în totalitate, după ce au fost scoase din administrarea Ministerului Apărării Naționale și trecute în domeniul public al județului, în 2016, fostul Parc Științific și Tehnologic Vaslui, o secție externă a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui cu specific militar, și un centru de antrenament multifuncțional vor fi acum demolate. Acestea se află în zona cunoscută sub numele de „Poligon”, suprafață de teren care aparține comunei Muntenii de Jos, dar se află la marginea municipiului Vaslui.

Viitoarea demolare „militară” vine după o altă mare demolare „militară”, cea a fostei Unități Militare, „de chimie”, cum era cunoscută de vasluieni. La mijlocul lunii martie, consilierii locali vasluieni, de această dată, au decis ca imobilele fostei unități militare din municipiul Vaslui să devină cu adevărat istorie. Mai concret, aleșii locali au votat asupra proiectului de hotărâre ce prevedere trecerea terenului ocupat de fosta unitate militară „din domeniul public în domeniul privat al unității administrativ-teritoriale municipiul Vaslui, în vederea casării, scoaterii din funcțiune și valorificării ulterioare a acestora”. Pe terenul în suprafață de 177.026 metri pătrați se vor realiza, prevede aceeași hotărâre, în termen de 20 de ani, un Complex de servicii comunitare și un Parc – Grădină Botanică. În referatul de susținere a proiectului se precizează că „este necesară eliberarea terenului menționat de construcțiile aferente, deoarece acestea prezintă o vechime îndelungată și un grad avansat de degradare ca urmare a conservării deficitare de către fostul administrator, o uzură tehnică și morală ridicată, ceea ce face imposibilă redarea funcționalității implicând costuri foarte mari”. Cu alte cuvinte, municipalitatea vasluiană a decis că este preferabilă demolarea clădirilor existente decât suportarea costurilor unor lucrări de reabilitare a clădirilor aflate în paragină.

În aceeași stare de degradare ajunsese chiar și clădirea din centrul municipiului Vaslui care adăpostea Casa Armatei, din care, cu mulți ani în urmă, Nicolae Ceaușescu li se adresa vasluienilor. Această clădire a fost preluată de la Ministerul Apărării Naționale de CJ Vaslui și este pe cale să devină un mare centru multicultural. Monumentul soldatului necunoscut căzut în Primul Război Mondial a rămas în fața clădirii, dar acum împarte acest spațiu cu un alt monument, mult mai impunător, cel al domnitorului și cărturarului Dimitrie Cantemir.

De unde, înainte de 1989, municipiul Vaslui era un important centru militar, cu sute de soldați, acum, în tot orașul, doar o mică clădire mai aduce aminte de ce a însemnat armata pentru oraș. Este vorba despre imobilul care găzduiește Centrul Militar, o clădire în paragină care abia anul acesta a primit fonduri pentru reabilitare.


Distribuie articolul