Marea este un loc plin de mister, unde omul abia a atins abisul ei. Este un loc in care oamenii devin complet vulnerabili. Aceste ganduri tind sa-mi treaca intotdeauna prin minte in momentul in care ma arunc in valurile marii. Mintea mea cateodata o ia razna, pot spune ca ma pierd in imaginatia mea, dar imi place sa spun ca aceste ganduri sunt pierdute in apele marii. Viata este la fel de vasta ca marea, in timp ce crestem ne dam seama ca viata se poate asemana cu o corabie plutind pe valuri, valuri care vor veni necontenit, fie puternice sau slabe, mici sau mari, sunt imprevizibile. Si toate acestea fac parte din viata oricarui om, in viata valurile sunt uneori infricosatoare sau blande.
Uneori valurile vin prea puternice si lovesc prea tare incat corabia se scufunda. Dar exista si valuri care dau semnalul ca totul merge bine si corabia noastra, se indreapta pe drumul cel bun. Viata inseamna sa accepti valurile, sa accepti provocarile si sa ai motivatia sa nu dezamagesti. Mai presus de toate trebuie sa acceptam ca nu suntem perfecti, sa devenim deschisi la nou, sa devenim independenti. Luarea unei decizii este ca si cum am decide daca nava noastra trebuie sa navige in sensul de curgere a apei sau contra ei, dar fiecare stie mai bine ce este mai bun pentru corabia lui. Sa invatam sa credem si sa avem incredere in noi ca, poate intr-o buna zi vom ajunge pe tarmurile visate. Dar oamenii care inteleg si pretuiesc cel mai bine viata si marea sunt oamenii marii, marinarii.
Marinarii pot fi numiti ca fiind unii dintre cei mai adaptabili profesionisti din lume. Aceasta meserie de natura globala, implica oameni din toate categoriile sociale si culturale, oameni care traiesc si muncesc impreuna. Aproape fiecare marinar are experienta de a lucra cu cel putin patru sau cinci nationalitati diferite, avand o abilitate remarcabila de a reusi sa se inteleaga intr-un interval surt de timp si sa munceasca impreuna eficient si productiv.
Marinarii sunt oameni adevarati si onesti, comunitatea acestora castigand nu de multe ori admiratia lumii pentru serviciile lor oneste si veridice. Fiind implicata efectiv in transportul comercial de bunuri si a regulamentelor de la bordul navei, acesti oameni au ramas fideli atat meseriei cat si respectului fata de armatorii navelor. Nici o alta atractie in afara de salarii nu i-a facut pe marinari sa se abata de la intentiile lor oneste de a livra marfa transportata, indiferent de valoarea acesteia.
Navigatia pe mare reprezinta un domeniu cu unele din cele mai stricte reglementari in ceea ce priveste protectia mediului. Implementarea politicilor de gestionare a gunoiukui la bord si a masurilor de prevenire a poluarii prin deversarea de produse petroliere sau chimice, confera unui marinar tendinta de dezvoltare a unui simt civic mult imbunatatit de a depozita si recicla gunoiul, de a nu arunca in locuri publice resturi alimentare sau nealimentare in momentul cand acesta se afla acasa.
A fi plecat pe mare cateva luni pe an il face pe marinar sa fie un mai bun familist. Acest sacrificiu reciproc atat din partea familiei cat si a marinarului aduce mai mai mult respect si credinta in familie. Marinarii pot fi considerati oameni care au invatat cum sa faca fata stresului in viata, poate o calitate pe care ar trebui sa o invete si restul lumii.