Analfabetii functionali sunt o prezenta cotidiana printre noi, in nici un caz ei nu stau izolati, unii lucreaza in administratiile locale sau putem sa ii intalnim la Guvern sau in Parlament. O parte din ei sunt activi pe retelele de socializare sau la televizor. Din pacate multi semeni de-ai nostri sunt analfabeti functionali. Poate cel mai cunoscut dintre ei este cunoscut sub numele de Bula, unii il stim si sub denumirea de Dorel. Cu totii am fost cu el în clasa la scoala.
Definiția uzuală a analfabetului functional este incapacitatea de a intelege ideea unei povesti. Mai pe scurt este atunci cand citesti un articol dintr-un ziar și nu pricepi ce vrea sa spună autorul. Diferenta dintre un analfabet și un analfabet functional este că analfabetul nu știe literele. Asemanarea este că niciunul nu ințelege cam nimic din seria de semne dintr-un paragraf, chiar dacă analfabetul funcțional îl poate citi, respectiv poate pronunța sunetele aferente silabelor din text. Intelegerea continutului propriu-zis de idei al unui text este inaccesibil ambelor categorii de analfabeti.
Nu este sigur unde se trage linia corigentei la analfabetul funcțional sau dacă este nevoie sa se tragă vreo linie. Totusi este cert că analfabetii funcțional sunt victimele sistemului național de educație, care este supus politicului. Politic care in 30 de ani a instalat la conducerea Ministerului Educatiei nu mai putin de 29 de ministri, fiecare bulversand viitorul tarii prin tot felul de “reforme” care, mai de care, mai fanteziste . Analfabetii functionali sunt cei care nu au inteles operatiunile matematice de baza adunarea si scaderea, atunci cand s-a trecut la tabla inmultirii. Din nefericire la maturitate, acestia devin un cost social mai mare pentru comunitate decat un cetațean instruit. Totuși, ei sunt capabili să funcționeze cu putine reguli sociale. Pot invata o meserie simpla, pot intemeia familii si chiar pot lua credit de la banca. Nu sunt oameni rai ci doar unii carora trebuie să le explici de multe ori ca sa priceapa. Sunt deci greu adaptabili, fac fața cu greu progresului, sunt straini de tehnologia moderna si necesita asistentă umana in orice firma.
Cel mai simplu mod de a identifica un analfabet functional este urmarind gama de cuvinte folosita de acesta, pentru a se exprima. Un om instruit in conversatiile cotidiene foloseste putin peste 1000 de cuvinte zilnic, analfabetii funcționali folosesc doar circa 150-200 de cuvinte zilnic.
Unul dintre handicapurile cele mai evidente ale unui analfabet functional este incapacitatea de a-și accepta acest statut. Majoritatea erorilor functionale ale diferitelor sisteme din jurul nostru, sunt cauzate de lipsa de logica a unor analfabeti functionali. Dar, inclusiv această idee este inaccesibilă lor, rareori isi înțeleg handicapurile sau și le asuma.
Un analfabet functional semneaza într-o viata sute de documente oficiale, fara să priceapa concret, ci doar în linii mari, efectul semnaturii sale. Social, consecinta cea mai ingrijoratoare este efectul electoral al acestei parti din populație. Ca peste tot în lume, legile actuale dau drept de vot tuturor adultilor, chiar și celor care habar nu au ce fac. Milioane de analfabeti functionali voteaza fara sa inteleaga cum funcționeaza, de exemplu, un parlament sau un partid politic, și evident, fara sa priceapa utilitatea sau consecintele votului lor. Pentru cei mai multi, un schimb concret, cum ar fi o paine pentru un vot, are logica, însa un sistem mai complicat decat atat, fara beneficii tangibile și imediate nu poate fi înțeles.
Din pacate, analfabetii funcționali sunt cele mai expuse victime ale manipularii. Iar ei decid pentru noi.