Viflaimul, Irozii – datini de Craciun

Viflaimul, Irozii – datini de Craciun

De Craciun, in unele zone din tara noastra exista datina Viflaimul sau Irozii. Viflaimul este o mica piesa de teatru popular, jucata de tineri, cu costume si cantari religioase, astfel ei sarbatoresc Nasterea lui Isus Hristos, interpreteaza calatoria Magilor dupa Stea si chemarea lor de catre Irod, siretenia lui Irod (de a afla locul unde […]

De Craciun, in unele zone din tara noastra exista datina Viflaimul sau Irozii. Viflaimul este o mica piesa de teatru popular, jucata de tineri, cu costume si cantari religioase, astfel ei sarbatoresc Nasterea lui Isus Hristos, interpreteaza calatoria Magilor dupa Stea si chemarea lor de catre Irod, siretenia lui Irod (de a afla locul unde s-a nascut Pruncul Isus prin intermediul celor trei Crai).

Pentru aceasta datina nu sunt cunoscute prea multe texte. Cel mai vechi cantec de Viflaim dateaza din anul 1821. Acesta este un cantec de stea, foarte scurt si neversificat. Personajele sunt Irod si Cei trei Crai de la Rasarit.

Este cunoscut si un text vechi al lui Anton Pann, care cuprinde mai multe personaje: Irod, Cei trei regi din Orient (Gaspar, Baltazar si Melhior), Calugarul (care a fost talmacitorul lui Irod), Ciobanul si doi Soldati.

Un text cules de scriitorul si folcloristul G.Dem.Teodorescu cuprinde doar cateva personaje: Irod (principalul dusman al lui Isus), Ofiterul, Cei trei Crai, Pruncul Isus. Un al doilea text al lui G.Dem.Teodorescu cuprinde mai multe personaje precum: Irod, doi Ingeri, Ofiterul, Craiul irodesc, Cei trei Crai si Ciobanul. La ambele texte sunt adaugate si alte personaje care interpreteaza partea comica a datinei. Acestea sunt: Mosul, Paiata si Harapul – care sunt o transformare a caprei, o adaptare populara a caprei dupa dorinta oamenilor.

In Bucovina, textul specific datinei de Viflaim are urmatoarele personaje: Imparatul Irod, Ingerul, Tratiod, Ciobanul, Cei trei Crai, Ostasul si nelipsitul Cioban.

Datina se pastreaza si in Basarabia, unde participa personajele: Imparatul Irod, Cei trei Crai de la Rasarit: Baltazar, Melihor si Ilimiu (probabil Ieremia).

De multe ori cu Viflaimul merg si stelarii cu steaua.

In judetul Vaslui umbla Irozii de seara. Acestia erau un grup de patru sau cinci tineri imbracati traditional ,,cu ilice si fustane albe”, cu masti de panza in care se fac gauri pentru ochi si gura. Pe langa ei mergea si un ,,unchias” imbracat in cojoc din lana, purtat pe dos si cu un bat in mana. Alte personaje sunt un ,,jidan’ ghebos si o femeie, insotiti de un lautar care le canta la trisca (un fel de fluier). Dupa o hora, joaca Irod cu femeia (fata in fata, cu pasi la dreapta si la stanga si rasucire pe calcaie, imbratisand-o). Apoi, la fel, joaca si jidanul. Unchiasul sta singur, izbind batul dintr-o mana in alta si sarind, din cand in cand, in sus. Apoi unchiasul joaca si cu femeia. La urma se face o hora a tuturor.

Acesti irozi de seara se aseamana cu datina de a merge cu capra. In popor, exista credinta despre cei ce se fac Irozi, ca ii paraseste ingerul pazitor timp de 40 de zile. De asemenea, oamenii spun ca Irozii se ,,rastesc” cu sulitele la icoanele din casa, ceea ce este un mare pacat, de aceea ei nu sunt primiti intotdeauna.

Astazi, prin multe zone, aceasta datina aproape s-a uitat de tot.

( Destepti.ro )


Distribuie articolul