Vrem sa incepem sa valorificam inteligenta nationala nu prostia mostenita

Vrem sa incepem sa valorificam inteligenta nationala nu prostia mostenita
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Vrem sa incepem sa valorificam inteligenta nationala nu prostia mostenita

Inca nu am auzit sau vazut statistici sau un tratat despre prostie. La noi la romani problema prostiei umane a fost clarificata de marele nostru povestitor Ion Creanga in povestea “ Prostia omeneasca “. Probabil cand eram mici fiecare am citit aceasta poveste. Ion Creanga ne sugereaza in aceasta poveste ca prostia omeneasca este un […]

Inca nu am auzit sau vazut statistici sau un tratat despre prostie. La noi la romani problema prostiei umane a fost clarificata de marele nostru povestitor Ion Creanga in povestea “ Prostia omeneasca “. Probabil cand eram mici fiecare am citit aceasta poveste.

Ion Creanga ne sugereaza in aceasta poveste ca prostia omeneasca este un fenomen omniprezent in timp si spatiu, lucru de altfel confirmat de Albert Einstein care era convins ca doua lucruri sunt infinite, universul si prostia omeneasca, insa tot el declara ca nu este sigur despre primul.

Faptul ca la noi, in Romania exista prostie, nu poate fi pus la indoiala. De altfel fiecare popor are prostii si desteptii lui. Despre un popor poti judeca daca este destept sau prost in functie de densitatea prostilor in raport cu cea a desteptilor, pe metru patrat. Daca fractia este supraunitara, atunci avem mai multi prosti decat destepti si putem trage o concluzie. Daca totusi cineva ar face un studiu, oare cum am aparea noi romanii, ca un neam prost sau destept?

Binenteles ca noi romanii, avem cea mai buna impresie despre noi, considerand ca suntem destepti, smecheri, abili, isteti, plini de umor. Dar noi suntem nu ceea ce credem noi despre noi, ci ceea ce cred altii despre noi. Daca totusi , comparam situatia noastra sociala, culturala cu situatia altor popoare, posibil ca entuziasmul nostru privind desteptaciunea sa scada proportional. Probabil vom gasi scuze, ba ca am fost tot timpul sub ocupatia turceasca, rusa, comunista,  ceea ce este intr-o oarecare masura adevarat, deoarece fara democratie si libertate nu puteam sa realizam ceea ce altii au facut si anume, universitati, academii, teatre, etc. Iar daca la noi in Romania ar exista Partidul Prostilor si Partidul Desteptilor la alegeri care din ele credeti ca ar iesi castigator?

Dar, faptul ca suntem cea mai saraca tara din UE, nu inseamna automat ca suntem si cei mai prosti din UE. Avem intr-adevar probleme dar ele nu tin neaparat de prostie. Parerea mea,  subiectiva, este ca la noi, la romani, inteligenta nationala este mult mai mare decat capitalul de prostie mostenit. Singurul lucru pe care trebuie sa-l intelegem ca istoria nu poate fi smecherita si ca trebuie sa trecem de urgenta la valorificarea inteligentei nationale. Trebuie sa avem putin curaj si sa nu fim prosti. Daca ne intoarcem la Ion Creanga si povestea “ Prostia omeneasca ” nu putem sa nu remarcam ce inteligent formuleaza acesta problema “ Stiu ca sunt prost, dar daca ma uit in jur, prind curaj”.

Asadar, trebuie sa avem curaj pe 6 decembrie si sa spunem la vot, ajunge cu prostia, vrem sa valorificam inteligenta. Curaj, romani !!!


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta