Yom Hashoa – „Ziua de Amintire a Holocaustului și a Eroismului”

Yom Hashoa – „Ziua de Amintire a Holocaustului și a Eroismului”
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Yom Hashoa – „Ziua de Amintire a Holocaustului și a Eroismului”

In Israel ieri 8 aprilie 2021, viata s-a oprit timp de 2 minute, evreii de pretutindeni comemorand , victimele Holocaustului – Yom Hashoa. Deasemenea si in orasul israilean Petah Tikva, unde recent s-a inaugurat Piata Regina Elena, in memoria mamei Regelui Mihai. Regina Elena, considerata de evrei o dreapta intre popoare, a salvat, o data […]

In Israel ieri 8 aprilie 2021, viata s-a oprit timp de 2 minute, evreii de pretutindeni comemorand , victimele Holocaustului – Yom Hashoa.

Deasemenea si in orasul israilean Petah Tikva, unde recent s-a inaugurat Piata Regina Elena, in memoria mamei Regelui Mihai. Regina Elena, considerata de evrei o dreapta intre popoare, a salvat, o data cu multe vieti evreiesti amenintate sa fie exterminate,  onoarea Romaniei si sufletul Regelui Mihai, pe atunci foarte tanar, determinandu-l pe acesta sa protesteze in fata conducatorului statului, Ion Antonescu contra deportarii evreilor.

La staruintele Reginei Elena, care putem spune ca si-a riscat viata in Romania lui Antonescu , deportarile evreilor in Transnistria s-au oprit, iar in 1943, orfanii evreilor carora li se lichidasera familiile au fost repatriati. Faptele reginei, savarsite in numele valorilor umanitatii, s-au dovedit salvatoare atat  pentru demnitatea regelui Mihai cat si pentru cea a intregului neam romanesc.

Uitarea si decaderea in manipulare

Dupa alegerile din 2020 un nou pericol ameninta societatea romaneasca si anume partidul AUR. Senatorii si deputatii acestui partid, abia isi reprima formele cele mai gregare de antisemitism, prevalandu-se de succesul nesperat din trecutele alegeri, manipuland su strangand noi si noi adepti. Manipularea continua parca si mai viguros decat oricand, iar in Romania derapajul legionaro-fascist este tot mai grav. Recent la Iasi a fost dezvelit pentru a cinsti, bustul unui politician-poet dezonorant pentru istoria Romaniei, Octavian Goga. Daca nu stiati, acesta in calitate de politician, s-a grabit sa fie primul in Europa, dupa nazistii din Germania lui Hitler, sa introduca in Romania o legislatie antievreiasca. Unii ziaristii invitati asiduu la un anumit post de televiziune, fac apologia unor adulatori ai lui Hitler si al miscarii legionare din Romania, afirmand ca acestia ar fi fost chipurile repere morale.

Sensul comemorarii si tragedia nu-i priveste doar pe evrei, ca victime, sau pe faptasii odioaselor crime. Aceasta comemorare priveste intreaga suflare omeneasca, acum la peste doua secole de la debutul iluminismului. Comemorarea victimelor Holocaustului reprezinta un act de igiena morala, politica si istorica, un act educativ in stare sa exorcizeze, daca este intelept facut, demonii ucigasi ai fanatismului din inima societatii.

Hazul de necaz.

In timpul razboiului, undeva in podul unei case olandeze din Amsterdam, unde se ascundea de nazisti, inainte de a fi denuntata si deportata impreuna cu familia si apoi asasinata de regimul de exterminare a lui Hitler, Anna Frank radea cu placere in hohote. Ar ceva absurd sa se ceara ca rasul sa amuteasca brusc.

Dar asta nu inseamna ca n-ar trebui ripostat impotriva antisemitismului, negationismelor si propagarii miturilor si teoriilor rasiste, xenofobe, anticrestine, islamofobe sau pur si simplu extremiste. Trebuie sa intelegem, cate ceva din cele mai negre capitole ale istoriei si sa ne educam copii in spiritul valorilor umanitatii, astfel incat acestia sa stie sa evite reeditarea ororilor extremiste.

Libertatea si umorul nu trebuie mazilite.

 Dar incerc sa ma opresc aici, cineva suna la poarta, posibil sa fie o ruda, dar cine stie poate este Politia Legionara. Cum deja, acest partid AUR a luat puterea ? Din nou dupa zeci de ani legionarii au reanviat in Romania? Pana cand ? Nu mai vreau rescrierea istoriei. Lasati cortina domnilor, sau poate nu inca.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta