Aerul poluat, care ne imbolnaveste si ne omoara.

Aerul poluat, care ne imbolnaveste si ne omoara.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Aerul poluat, care ne imbolnaveste si ne omoara.

Zilnic locuitorii Mun. Vaslui respira otrava, iar asta nu ieri, sau de azi, ci de mai multe decenii. Este o combinatie de clima pacatoasa, management prostesc si incompetent al edilului orasului, in privinta poluarii aerului. Totusi aceasta isterie cu privire la calitatea aerului, este ceva destul de nou, pana acum ceva ani in urma, nimeni […]

Zilnic locuitorii Mun. Vaslui respira otrava, iar asta nu ieri, sau de azi, ci de mai multe decenii. Este o combinatie de clima pacatoasa, management prostesc si incompetent al edilului orasului, in privinta poluarii aerului.

Totusi aceasta isterie cu privire la calitatea aerului, este ceva destul de nou, pana acum ceva ani in urma, nimeni nu prea era ingrijorat de calitatea aerului pe care-l respiram, dar conform specialistilor in Romania mor anual peste 23.000 de romani din cauza poluarii aerului, vasluienii care ridicau din umeri spunandu-si in sinea lor: “asa, si?”, au inceput sa fie ingrijorati, ca valorile poluarii aerului depasesc de pana la 6 ori, in orele de trafic auto intens, valorile normale aproape in fiecare zi. Dar de unde vine poluarea ? De la masinile care ne omoara in primul rand. Din momentul in care taxa de prima inmatriculare a fost ridicata, orasul Vaslui a fost invadat de masini second-hand unele din ele mai vechi de 16 ani, se estimeaza ca in Vaslui exista circa 50% masini mai vechi de 11 ani.

Asadar, foarte multe dintre ele nu mai corespund din punct de vedere nici macar fisei tehnice de la data fabricatiei si polueaza nu doar de cateva ori mai mult decat o masina noua, ci de zeci sau sute de ori, vazandu-se de multe ori cu ochiul liber, la masinile echipate cu motoare diesel, care au sistemul de curatare a microparticulelor dezactivat, acestea fiind izvoare de otrava pentru toti cei aflati in preajma. Iar daca adaugam la aceasta ecuatie faptul, ca majoritatea timpului o masina aflata in trafic merge cu motorul la relanti, stand la stopuri sau blocaje rutiere, toate transforma masinile in adevarate “bombe ecologice”.

Daca poluarea cauzata de masini poate fi masurata, nu acelasi lucru se poate spune de poluarea cauzata de incinerarea gunoaielor sau sa nu uitam de obiceiul stramosesc de ardere a resturilor vegetale, primavara si toamna. Deasemenea arderea in sezonul de iarna, pentru incalzirea locuintelor a lemnului sau carbunelui, reprezinta o sursa de poluare a aerului. O sursa de poluare o reprezinta si utilajele de suflare a frunzelor sau moto-cositoarele de iarba actionate de motoare pe benzina si care neavand catalizator (numai un singur utilaj de acest fel polueaza mai mult decat cateva zeci de masini) .

Dar nu este nevoie sa ne lamentam la nesfarsit, solutii exista, unele dintre ele sunt imediat sau usor de implementat, iar altele necesita o strategie mai complexa. Dar toate trebuie sa faca parte dintr-un plan structurat de orice edil, indiferent de orasul in care se afla.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta