AstraZeneca anunță cu ”regret” o scădere a livrărilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană

AstraZeneca anunță cu ”regret” o scădere a livrărilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • AstraZeneca anunță cu ”regret” o scădere a livrărilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro ) Grupul AstraZeneca a anunţat sâmbătă noi reduceri ale livrărilor vaccinului său împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, invocând restricţii la export, relatează AFP și Agerpres. „AstraZeneca anunţă cu regret o scădere a livrărilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, în pofida efortului său neobosit de a accelera aprovizionarea”, a […]

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro )

Grupul AstraZeneca a anunţat sâmbătă noi reduceri ale livrărilor vaccinului său împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, invocând restricţii la export, relatează AFP și Agerpres.

„AstraZeneca anunţă cu regret o scădere a livrărilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în Uniunea Europeană, în pofida efortului său neobosit de a accelera aprovizionarea”, a declarat un purtător de cuvânt.

Confruntat cu dificultăţi de producţie, grupul a decis să apeleze la siturile sale de producţie din afara UE pentru a asigura livrările Celor 27 dar „din nefericire, restricţii ale exporturilor vor reduce livrările în primul trimestru şi cel mai probabil în al doilea”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Grupul are drept obiectiv livrarea a 100 de milioane de doze în prima jumătate a anului, 30 de milioane în primul trimestru şi 70 în al doilea.

De altfel, 9 țări care au suspendat administrarea vaccinului produs de AstraZeneca: Danemarca, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda.

Reacția Agenției Europene a Medicamentului

„În prezent, nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni și nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin. Comitetul de siguranță al EMA, PRAC, revizuiește această problemă; investighează cazurile raportate cu lotul, precum și toate celelalte cazuri de tromboză și alte afecțiuni legate de cheaguri de sânge. Poziția comitetului de siguranță al EMA PRAC este că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile și vaccinul poate continua să fie administrat în timp ce investigația cazurilor de evenimente tromboembolice este în curs.”

În timp ce executivul UE se confruntă în continuare cu presiuni în ceea ce privește introducerea lentă a vaccinurilor în Europa, Ursula von der Leyen a criticat luni, într-un interviu, compania AstraZeneca, deoarece nu a reușit să livreze dozele de vaccin promise țărilor UE.

„Ne-am săturat să fim țapul ispășitor”, a declarat președinta Comisiei Europene. Aceasta a susținut decizia recentă a Italiei de a bloca transportul vaccinului AstraZeneca în Australia, utilizând noua normă a UE privind exporturile.

„Dacă o companie nu livrează, nu putem permite exporturile”, a afirmat Ursula von der Leyen, adăugând că AstraZeneca a livrat Italiei mai puțin de 10% din ceea ce a fost contractat pentru primul trimestru.

Uniunea Europeană s-a folosit pentru prima dată de interdicţia de export de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a opri transferul din Italia spre Australia a 250.000 de doze de ser de la AstraZeneca. Șefa executivului european a avertizat că interdicția de export declanșată de Italia nu va fi unică, ci depinde de AstraZeneca. 

Reamintim că pentru a asigura accesul în timp util la vaccinurile anti-COVID-19 pentru toți cetățenii UE și pentru a aborda actuala lipsă de transparență a exporturilor de vaccinuri în afara UE. Comisia Europeană a pus în aplicare din 29 ianuarie o măsură care impune ca astfel de exporturi să facă obiectul unei autorizații de export din partea statelor membre.

„Nu ne uităm la țări, ci la companii. AstraZeneca trebuie să arate în primul rând o îmbunătățire sau o creștere a livrărilor înainte ca aceasta să poată exporta producția”, a declarat von der Leyen.

La sfârșitul lunii ianuarie, AstraZeneca a provocat furia Uniunii Europene ca urmare a întârzierilor în livrarea vaccinurilor. Autorităţile europene au publicat contractul semnat cu acesta pentru a-i reaminti angajamentul său de „a produce 300 de milioane de doze de vaccin, fără a obţine profit sau a suferi pierderi”.


Distribuie articolul