Focul necontrolat si incendiul, o amenintare constanta pentru toti. Cu toate masurile stricte pe care le luam pentru preintampinarea izbucnirii unui incendiu, inca nu este posibila eradicarea completa a probabilitatii unui foc necontrolat.
Pentru ca un incendiu sa se produca este necesara existenta unei surse de caldura, a unui material combustibil si a oxigenului , un asa zis „Triunghi al Focului”. Totusi mai pot exista si alte cauze pentru a ocoli acest triunghi al focului si a se declansa un incendiu.
Va voi prezenta in continuare o sursa de incendiu mai putin obisnuita si anume bacteriile termofile. Aceste bacterii se dezvolta la temperatura si in conditii atmosferice potrivite. Este nevoie de o atmosfera calda si umeda pentru a se inmulti, iar in momentul cand aceste bacterii se inmultesc se elibereaza destula caldura pentru a declansa un incediu mai ales daca exista si un material combustibil in apropiere.
Cercetarile de laborator au prezentat faptul ca la o temperatura de 20-30 de grade Celsius aceste bacterii nu prezinta nici o modificare, dar daca temperatura ajunge la peste 40 de grade Celsius, bacteriile incep sa aiba un comportament ciudat. Chiar si dupa ce temperatura a scazut dupa atingerea pragului de 40 de grade, bacteriile termofile au continuat sa degaje caldura ajungand la temperaturi de peste 90 de grade Celsius.
Un pericol mai ridicat de producere a unui incendiu datorat acestor bacterii termofile poate fi in atelierele auto unde se folosec carpe pentru curatarea suprafetelor uleioase. Dupa cum se stie carpele din bumbac murdare de ulei se pot aprinde la 120 de grade Celsius si au o afinitate ridicata pentru auto-incalzire si combustie spontana. Prezenta unor bacterii termofile in cosul de gunoi unde se arunca carpele imbibate de ulei si o caldura ridicata in atelier poate favoriza inmultirea acestor bacterii, care elibereaza caldura la inmultire, temperatura suficient de ridicata pentru autoaprinderea carpelor de bumbac uleioase.
Singura solutie pentru a nu avea acest incident nefericit, o reprezinta un plan de gestionare a gunoiului care trebuie urmat cu strictete in orice atelier auto si nu numai. O practica de separare a gunoiului, de exemplu carpele folosite si imbbate cu ulei sa fie depozitate separat fata de resturile alimentare menajere, fata de baterii folosite etc. Este indicat sa existe cosuri de gunoi colorate si codificate pentru diferitele gunoaie.