Cate ceva despre hipotermie

Cate ceva despre hipotermie

Deoarece vine sezonul rece este posibil ca sa intalnim persoane supuse hipotermiei datorita stationarii in frig un timp mai indelungat. Cum ne dam seama ca persoana este in pericol si cum putem sa dam un prim ajutor inainte de ainterveni cadrele medicale calificate. Despre hipotermie am invatat la cursurile de prim ajutor medical, cursuri care […]

Deoarece vine sezonul rece este posibil ca sa intalnim persoane supuse hipotermiei datorita stationarii in frig un timp mai indelungat. Cum ne dam seama ca persoana este in pericol si cum putem sa dam un prim ajutor inainte de ainterveni cadrele medicale calificate. Despre hipotermie am invatat la cursurile de prim ajutor medical, cursuri care le parcurge orice marinar, cred ca unele notiuni generale si elementare pot fi trecute si in programa scolara.

  Hipotermia este o afectiune care apare atunci cand un corp este expus la conditii de vreme extrem de rece.  Hipotermia apare atunci cand temperatura corpului uman scade sub 35℃. Rata de mortalitate a hipotermiei variaza de la 20% la 90%, prin urmare, privind cifrele, poate fi considerata cu siguranta o afectiune periculoasa.

Hipotermia este o combinatie de doua cuvinte diferite – „Hypo” care inseamna apa si „Thermia” inseamna temperatura. Cuvintele sunt combinate pentru a forma ceea ce descrie o conditie corporala in care temperatura din interiorul corpului scade sub temperatura normala necesara pentru functionarea corecta a organismului. Corpul uman are o temperatură de 36-37℃ în conditii normale.  Cu toate acestea, daca organismul a fost expus de mult timp la conditii extrem de reci, creierul nu va putea face ajustarile necesare, ducand la scaderea temperaturii corpului sau la hipotermie.

Exista trei etape ale hipotermiei, in functie de scaderea temperaturii corpului.

 Hipotermia usoara apare atunci cand temperatura corpului scade la 35-32 ̊°C. Efectele hipotermiei usoare sunt, deteriorarea capacitatilor de luare a deciziilor, tremuraturi ale corpului, miscari incetinite.

Hipotermia moderata apare atunci când temperatura corpului scade la 32 – 28 ̊°C. Efectele hipotermiei moderate sunt, incetinirea ritmului cardiac, dificultati in respiratie, afectarea diverselor organe cum ar fi inima, plamanii si sitemul nervos, poate duce la obstructie intestinala, muschii devin rigizi ceea ce face dificila miscarea.

Hipotermia profunda sau severa este o stare alarmanta cand temperatura corpului scade sub 28°C. Efectele hipotermiei profunde sunt, coma, insuficienta cardiaca si respiratorie, scaderea tensiunii arteriale. Cand se instaleaza hipotermia [rofunda sansele de recuperare ale persoanei se reduc, cu toate acestea resuscitarea poate ajuta la recuperare daca este efectuata in cel mai scurt timp.

Daca temperatura corpului scade sub 22°C, persoana nu va mai putea respira, iar reducerea temperaturii corpului sub 20°C va duce la stop cardiac. 

Masuri luate atunci cand cineva sufera de hipotermie

In primul rand persoana aflata in stare de hipotermie, trebuie scoasa din zona friguroasa, persoane respectiva trebuie invelita urgent cu materiale termice si atribuirea de lichide calde ( paturi, etc.). Daca persoane respectiva are dificultati in respiratie se trece urgent la resuscitare cardiorespiratorie.Odata ce recuperarea cardiorespiratorie a dat rezultat, este extrem de important sa incalzim corpul persoanei respective cu paturi. Daca este posibil persoana respectiva trebuie transportata cat mai urgent la spital.

Efectele hipotermiei

Daca observam aceste simptome avem de-a face cu o stare de hipotermie.In primul rand corpul incepe sa tremure cautand sa compenseze lipsa de caldura. Datorita scaderii temperaturii fluxul sanguin se reduce in special la extremitati, maini, picioare, existand pericolul degeraturilor. Apar amorteli ale mainilor si picioarelor, simturile incep sa dispara, se reduce semnificativ luarea de decizii lucide, in caz ca temperatura corporala ajunge la 30 de grade apare inconstienta, pielea capata o culoare palida, membrele devin rigide, pupilele ochilor se dilata si nu reactioneaza la lumina. Daca temperatura scade, pomparea sangelui devine dificila, iar la o hipotermie profunda organismul moare.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta