Ce facem cu medicamentele expirate ?

Ce facem cu medicamentele expirate ?

Produsele farmaceutice umane sau veterinare, contin ingrediente active si au fost concepute sa aiba un impact asupra corpului uman sau a corpului animalelor pentru a preveni sau ameliora o afectiune medicala. Problema este ca nu se stie cu exactitate ce efecte neprevazute ar putea avea asupra mediului, daca sut aruncate la intamplare. Desi au fost […]

Produsele farmaceutice umane sau veterinare, contin ingrediente active si au fost concepute sa aiba un impact asupra corpului uman sau a corpului animalelor pentru a preveni sau ameliora o afectiune medicala. Problema este ca nu se stie cu exactitate ce efecte neprevazute ar putea avea asupra mediului, daca sut aruncate la intamplare. Desi au fost identificate exemple izolate de efecte adverse, impactul general al produselor farmaceutice asupra mediului este in general o mare necunoscuta. Medicamentele sunt destinate oamenilor sau animalelor si prin urmare nu exista dovezi clare prin ca acestea devin active in apa potabila.

Cu toate acestea majoritatea tarilor din UE au elaborat si au pus in aplicare mecanisme de eliminare a medicamentelor expirate pentru a preveni ca acestea sa ajunga in mediul ambiant prin aruncarea lor la gunoi. Nu aruncati niciodata medicamentele expirate la gunoi, in toaleta sau chiuveta.

In Romania conform legislatiei deseurile farmaceutice sau medicamentele expirate trebuie sa fie colectate de centrele farmaceutice.

Farmaciile participante colectează medicamente expirate, pentru a fi eliminate în siguranță. Colectarea se adreseaza atat pentru medicamente eliberate pe baza de rețetă și fără prescripție medicală, produse de sănătate naturale, creme anti-bacteriene și anti-fungice, inhalatoare și plasturi. Inhalatoarele nu trebuie introduse în coșul de gunoi deoarece conțin gaze nocive pentru mediu.

Cum să eliminați medicamentele expirate

  • Returnați-le la o farmacie.
  • Nu aruncați medicamentele expirate la gunoi sau in toaleta.
  • Blistere pentru tablete nu sunt reciclabile și trebuie aruncate in coșul de gunoi atunci când sunt goale .

MONITORUL OFICIAL nr. 127 din 21 februarie 2014, precizează în articolul 38, punctul c) faptul că „Medicamentele expirate provenite de la populație vor fi depuse la farmacii, oficine locale de distribuție sau drogherii apropiate, în vederea eliminării finale, prin incinerare”.

Pentru a depune medicamente expirate, farmacistul poate cere completarea unui formular cu denumirea produselor pe care persoana le aduce. În cazul în care farmacistul nu dorește să preia medicamentele, pe motiv că nu sunt cumpărate de la aceeași unitate, amintiți-i că există această lege care impune farmaciilor să primească orice medicamente expirate aduse de populație, și că nu contează de unde au fost cumpărate.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta