Charles Michel: Europa va deveni cel mai important producător de vaccinuri din lume în următoarele luni

Charles Michel: Europa va deveni cel mai important producător de vaccinuri din lume în următoarele luni
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Charles Michel: Europa va deveni cel mai important producător de vaccinuri din lume în următoarele luni

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro ) În cel de-al șaselea număr al buletinului său informativ, în care îi actualizează pe cetățenii europeni cu privire la activitățile Consiliului European, de această dată, președintele subliniază rolul cheie pe care îl are Europa în dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19: „Va deveni cel mai important producător de vaccinuri din lume în […]

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro )

În cel de-al șaselea număr al buletinului său informativ, în care îi actualizează pe cetățenii europeni cu privire la activitățile Consiliului European, de această dată, președintele subliniază rolul cheie pe care îl are Europa în dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID-19: „Va deveni cel mai important producător de vaccinuri din lume în următoarele luni.”

„Fără Europa, nu ar fi fost posibil să se dezvolte și să se producă mai multe tipuri de vaccinuri în mai puțin de un an. Fără Europa, multe țări nu ar fi primit încă primele doze”, mai transmite Charles Michel.

Potrivit președintelui Consiliului European, vaccinarea coordonată a 450 de milioane de europeni din 27 de state membre, folosind vaccinuri care tocmai au fost inventate și a căror producție abia a început, este un „angajament fără precedent”. 

Charles Michel a prezentat 5 puncte importante care definesc proiectul european în lupta cu pandemia de COVID-19:

1. Niciun vaccin fără Europa: „Fără Europa, nu ar fi fost posibil să se dezvolte și să se producă mai multe tipuri de vaccinuri în mai puțin de un an, când de obicei durează cel puțin patru sau cinci ani. Vaccinuri ale căror proprietăți și efecte fac obiectul unei analize științifice publice. UE a fost forța motrice și donatorul principal în strângerea de fonduri internaționale care a permis finanțarea cercetării vaccinurilor, inclusiv a celor bazate pe tehnica inovatoare ARN mesager.

2. Fără Europa, multe țări nu ar fi primit încă primele doze: „Cele 27 de state membre ale UE au decis să încredințeze Comisiei Europene achiziționarea de vaccinuri de la companiile farmaceutice. Scopul a fost de a evita concurența și licitarea între țări și de a permite tuturor țărilor să obțină dozele în același timp. În caz contrar, statele membre mai mari sau mai bogate ar fi fost primele în coadă și cele mai bine servite, în timp ce celelalte nu ar fi primit încă nici măcar singură doză. Am fi avut cetățeni europeni de clasa I, respectiv a II-a.”

3. Europa este cea mai incluzivă putere mondială: „Sunt uimit să aud Europa acuzată că nu acționează în solidaritate și trist să o văd criticată pentru că vrea să împartă doze înainte de a-și vaccina toți cetățenii.”

4. Europa este un exportator: „Regatul Unit și Statele Unite au impus o interdicție totală asupra exportului de vaccinuri sau componente de vaccin produse pe teritoriul lor. Dar Uniunea Europeană, regiunea cu cea mai mare capacitate de producție a vaccinurilor din lume, a pus pur și simplu în aplicare un sistem de control al exportului dozelor produse în UE. Obiectivul nostru este să împiedicăm companiile de la care am comandat și prefinanțat doze să le exporte în alte țări avansate atunci când nu ne-au livrat ceea ce ne-a fost promis.”

5. Europa urmează să devină principalul continent producător de vaccinuri înainte de sfârșitul anului:  „Producția de vaccinuri este un proces industrial complex. Necesită o perioadă minimă de timp – nu există scurtături. Nu este o linie de producție în care componentele intră într-un capăt și produsele finite ies în celălalt capăt cincisprezece minute mai târziu. Realizarea rapidă a producției de vaccin în masă necesită o strategie și o organizare industrială impecabile. Și datorită grupului de lucru condus de comisarul Thierry Breton, UE face acum toate măsurile necesare. Vom deveni cel mai important producător de vaccinuri din lume în următoarele luni. Europa este, de asemenea, cea mai bine echipată pentru a adapta rapid producția de vaccin la mutațiile virusului.”


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta