Elementele chimice sunt in viata noastra de zi cu zi. Elemente precum: oxigenul, etc. Dar cobaltul ce este acela? Este un tip de mancare? Nu chiar. . . este cu adevarat obisnuit în utilizarile noastre, dar nu ne dam seama. Se gaseste in diverse minereuri si este folosit pentru a crea aliaje magnetice, rezistente la uzură si de rezistenta inalta. Face parte dintr-o serie cunoscuta sub numele de metale de tranzitie, pentru ca se poate combina cu aproape orice. Este frecvent asociat cu nichelul si ambele sunt ingrediente caracteristice fierului meteoric. Majoritatea mamiferelor necesita cantitati mici de saruri de cobalt. Cobaltul poate fi folosit si pentru tratarea cancerului. Cobaltul-60, un izotop radioactiv al cobaltului, este utilizat în chimioterapie in cantitati foarte mici.Cobaltul este interesant pentru ca, desi este un metal, poti face sticla si portelan, aceasta sticla este adesea mult mai rezistenta decat sticla obisnuita.
Cobalt isi trage numele de la Kobold, un spiridus german rautacios. Conform legendei, pandeste in subteran. Timp de secole i-a suparat pe minerii medievali din minele de argint, aratand ca un minereu valoros care s-a transformat ulterior in ceva fara valoare si uneori nociv. Inca o data, ameninta sa provoace probleme, de data aceasta pe piata in crestere a bateriilor pentru vehicule electrice, fiecare dintre ele avand nevoie de aproximativ 10 kg de cobalt.
Cand John Goodenough a creat prima baterie reincarcabila la Oxford în 1980, avea nevoie de cobalt. Experimentele stabilisera deja ca metalul este are densitate energetica mare si este perfect pentru bateriile mici care au nevoie de putere mare.
Astazi cobaltul apare in majoritatea bateriilor comerciale cu litiu-ion, dar are un pret. Metalul argintiu este scump, dar are si un cost uman, o lunga incalcare a drepturilor omului, inclusiv exploatarea copiilor in industria mineritului pentru extragerea cobaltului in Congo, principala tara din lume in privinta zacamintelor de cobalt. Unele companii de dispozitive electronice sau constructoare de masini electrice au declarat ca lucreaza la reducerea sau eliminarea cobaltului din baterii, pentru a nu fi partase la atrocitatile care se produc in Congo.
Copiii de peste sapte ani lucreaza in conditii periculoase in Republica Democrata Congo pentru a extrage cobalt, care ajunge in telefoane inteligente, masini si computere vandute milioanelor de oameni din intreaga lume, de firme precum Apple, Microsoft si Vodafone, potrivit unui studiu facut de Amnesty International. Societatea Amnesty International sustine ca a urmarit cobaltul folosit in bateriile cu litiu vandute catre 16 multinationale. Acesta este extras de catre copii si adulti din Congo si sunt platiti cu un dolar pe zi, lucreaa în conditii care le pun viata in pericol si sunt supusi violentei, extorcarii si intimidarii.
Cobaltul, este un metal de culoare albastru argintiu. Este elementul numarul 27, ceea ce inseamna ca are 27 de protoni si electroni. Are un punct de topire si fierbere relativ ridicat, punctul de topire fiind de 1.495 grade Celsius si punctul de fierbere fiind de 2.927 grade Celsius. Primele trei tari carea au resurse bogate din acest element sunt Republica Populara Congo, Cuba si Australia.
Teoretic, cel mai bun mod de a asigura aprovizionare suficienta atat cu nichel, cat si cu cobalt ar fi ca preturile sa creasca suficient pentru a face extragerea lor mai profitabila. Dar asta ar insemna baterii mai scumpe si, prin urmare, vehicule electrice si electronice mai scumpe. Doar un spiridus pe nume Kobold ar fi delectat cu o astfel de enigma.