Comisia Europeană a pregătit propunerea pentru certificatul digital de vaccinare. Ce avantaje aduce cetățenilor UE

Comisia Europeană a pregătit propunerea pentru certificatul digital de vaccinare. Ce avantaje aduce cetățenilor UE
 • Acasă
 • /
 • Social
 • /
 • Comisia Europeană a pregătit propunerea pentru certificatul digital de vaccinare. Ce avantaje aduce cetățenilor UE

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro ) Comisia Europeană urmează să adopte săptămâna viitoare o propunere legislativă care stabilește un cadru comun pentru un certificat verde digital de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta va include, potrivit surselor europene consultate de Calea Europeană, informații privind testarea pentru COVID-19 și recuperarea post-COVID-19. Astfel, certificatul va facilita circulația persoanelor vaccinate […]

( Diana Zaim – Caleaeuropeana.ro )

Comisia Europeană urmează să adopte săptămâna viitoare o propunere legislativă care stabilește un cadru comun pentru un certificat verde digital de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta va include, potrivit surselor europene consultate de Calea Europeană, informații privind testarea pentru COVID-19 și recuperarea post-COVID-19. Astfel, certificatul va facilita circulația persoanelor vaccinate în interiorul UE (eliminându-se restricții instituite pentru a limita răspândirea COVID-19), dar este important de subliniat că persoanele fără un astfel de certificat vor putea călători în continuare. Demersurile privind certificatul de vaccinare ar trebui să fie finalizate până la mijlocul lunii iunie. 

Vă prezentăm în acest articol informații privind certificatul digital de vaccinare înainte de prezentarea oficială a Comisiei Europene, care va avea loc pe 17 martie.

 • Propunerea legislativă va pune în aplicare o abordare la nivelul UE pentru emiterea, verificarea și acceptarea unor astfel de certificate, pentru a ajuta deținătorii să își exercite dreptul la libera circulație în interiorul UE, precum și pentru a facilita eliminarea restricțiilor COVID-19 instituite în conformitate cu legislația UE. 
 • Acesta va permite fiecărui cetățean UE și membrilor familiei lor să primească un certificat sigur și interoperabil, astfel încât toate statele membre să accepte certificatul ca dovadă suficientă atunci când renunță la restricțiile de liberă circulație – cum ar fi cerințele de carantină sau de testare – instituite pentru a limita răspândirea din COVID-19.
 • Este important să subliniem faptul că persoanele fără un astfel de certificat trebuie să poată călători în continuare și că deținerea unui certificat nu este o condiție prealabilă a exercitării dreptului la libera circulație. Ambele principii ale încrederii reciproce între statele membre și principiul recunoașterii reciproce sunt de o importanță fundamentală.
 • Certificatele ar fi folosite pentru a se asigura că oamenii pot călători fără a fi supuși unor limitări temporare care ar putea exista pentru a reduce răspândirea virusului, cum ar fi testarea la sosire și carantină.
 • Propunerea prezentată de Comisia Europeană este un instrument flexibil și simplu. Acesta va permite autorităților dintr-un stat membru să efectueze, dacă este necesar, o verificare rapidă, sigură și simplă a certificatului eliberat într-un alt stat membru.
 • Certificatul ar avea doar cantitatea minimă de date necesare (de exemplu, data vaccinării și ce vaccin a fost administrat sau data unui test COVID-19).

Pentru a fi pregătită UE  de o creștere a călătoriilor în timpul verii, propunerea are nevoie de o analiză și de o adoptare rapidă de către Parlamentul European și Consiliu. În viitorul imediat, Comisia va lua în considerare, de asemenea, dacă ar trebui să propună modificări la recomandare privind o abordare coordonată a restricțiilor privind libera circulație.

Principiile liniilor verzi pentru transportul de mărfuri trebuie, de asemenea, să fie aplicate în totalitate în orice circumstanțe în care controalele la frontierele interne sunt reintroduse temporar în conformitate cu Codul frontierelor Schengen.

 • Punerea în aplicare a legislației privind certificatul verde digital necesită, de asemenea, un cadru tehnic compatibil care să fie definit la nivelul UE și pus în aplicare de către statele membre. Acest lucru ar trebui să asigure interoperabilitatea, precum și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal.
 • Scopul ar trebui să fie ca aceste demersuri privind certificatul de vaccinare să fie finalizată până la mijlocul lunii iunie. Cadrul tehnic va lua în considerare eforturile globale de reducere a restricțiilor de călătorie: interoperabilitatea cu sistemele dezvoltate prin Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar trebui luată în considerare de la început.

De asemenea, va permite extinderea la certificatele compatibile emise în țări terțe. Propunerea privind certificatul verde digital este suficient de flexibilă pentru a putea lua în considerare noile dovezi științifice și îndrumări, pe măsură ce se află mai multe despre efectul vaccinării, implicațiile noilor variante și în ce măsură oamenii care s-au recuperat de la o infecție sunt protejați.

În ce privește poziția României referitoare la certificatele de vaccinare, președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue.

Premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia Consiliului UE, şi-a exprimat speranţa că până în vara acestui an va fi pus în practică certificatul european de vaccinare anti-COVID-19, ceea ce le-ar permite oamenilor să călătorească liber dacă fac dovada că s-au vaccinat.


Distribuie articolul