Copacii sunt plamanii si picioarele pe care se sprijina Terra

Copacii sunt plamanii si picioarele pe care se sprijina Terra
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Copacii sunt plamanii si picioarele pe care se sprijina Terra

Un vechi proverb indian spune: „ Doar dupa ce ultimul copac a fost doborat, doar dupa ce ultimul rau a fost otravit, doar dupa ce ultimul peste a fost prins. Doar atunci vom realiza ca banii nu pot fi mancati.” Nu puteti sa plecati in vacanta anul acesta, din cauza pandemiei? Puteti incerca sa respirati […]

Un vechi proverb indian spune:

„ Doar dupa ce ultimul copac a fost doborat, doar dupa ce ultimul rau a fost otravit, doar dupa ce ultimul peste a fost prins. Doar atunci vom realiza ca banii nu pot fi mancati.”

Nu puteti sa plecati in vacanta anul acesta, din cauza pandemiei?

Puteti incerca sa respirati aerul curat din parcul orasului sau din padurile, cate mai sunt, din jurul orasului. Daca sunteti amatori sa observati tot felul de plante, pasari, vrabii si de ce nu poate aveti norocul sa vedeti veverite. Nu puteti sa iesiti, nici macar din casa, din varii motive, nu-i nimic, puteti sa faceti, de ce nu o incursiune in balcon sau in curte, acolo, iata,  de o vreme un paianjen isi tese panza cu rabdare, observati cata maiestrie depune in constructia sa, ce tehnica de vanatoare are.

Natura exista pretutindeni si un pasionat al acesteia nu se va plictisi niciodata, nicaieri. Ce ne lipseste adesea, poate priceperea oamenilor de a observa si intelege tainele naturii. Iar o astfel de pricepere se invata. In copilarie la scoala, am fost instruit sa fac ierbare sau insectare. Mult mai tarziu am inteles ca un insectar nu reprezinta altceva, decat un cimitir in care nu se intampla nimic, unde culorile fluturilor palesc, iar antenele insectelor au incremenit pentru totdeauna. Fiintele au un limbaj al lor pe care numai din observarea atenta a naturii il putem invata.

O scoala minunata pentru invatarea naturii este padurea. Acest spatiu privit de la inaltime ne ofera o coloristica in care culoarea verde predomina. Padurea si parcurile orasului ofera cel mai mare beneficiu, oamenilor si anume recreerea. Padurea ofera celor care o cutreiera si care vor sa scape de zgomotul si poluarea orasului, chiar si pentru scurt timp, cantecul pasarilor, fosnetul naturii sau cantecul vantului. Recreerea este ceva de care, cu totii avem nevoie.

Copacii, fixeaza poluantii din aer si ofera oxigen, improspatand aerul prin fotosinteza. Padurea si parcurile orasului reprezinta un adevarat plaman si un filtru gigantic pentru atmosfera imbacsita si poluata a orasului. Padurea reprezinta podoaba naturii, ea inseamna viata si bogatie. Prin calitatile ei merita sa fie, curata si ingrijita.


Distribuie articolul