Craciunul ne arata ca Dumnezeu nu a uitat pe nimeni.

Craciunul ne arata ca Dumnezeu nu a uitat pe nimeni.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Craciunul ne arata ca Dumnezeu nu a uitat pe nimeni.

Venirea lui Isus pe lume in 25 Decembrie, este cel mai important eveniment din istoria omenirii. La douazeci de secole de la nasterea sa, Isus inca detine un loc venerat in inimile a miliarde de oameni. Eu sunt printre ei. Tot timpul imi imaginez ca El a influentat aproape fiecare clipa si eveniment al vietii […]

Venirea lui Isus pe lume in 25 Decembrie, este cel mai important eveniment din istoria omenirii. La douazeci de secole de la nasterea sa, Isus inca detine un loc venerat in inimile a miliarde de oameni. Eu sunt printre ei. Tot timpul imi imaginez ca El a influentat aproape fiecare clipa si eveniment al vietii mele.

Cred ca ceea ce a fascinat pe oameni despre Isus si asta poate explica atractia sa de durata este metoda sa de dialog. Isus a pus o multime de intrebari si a expus o multime de povesti sub forma de pilde. Evangheliile au fost scrise la decenii dupa moartea sa, iar intrebarile si pildele sale au lasat o impresie profunda asupra oamenilor. Unele din intrebarile lui Isus erau retorice, altele erau menite sa provoace. In unele cazuri, Isus a folosit intrebarile pentru a opri atacurile autoritatilor religioase evreiesti care ii intindeau capcane.

Isus, cand a fost intrebat de ucenicii sai in Matei 13 de ce a vorbit in pilde, a spus ca acesta a fost pentru a descoperi adevarul unora si pentru a ascunde adevarul altora. El era dispus sa dezvaluie adevarul celor care erau sinceri, dar voia sa-l ascunda oamenilor care nu doreau sa se lupte sincer cu semnificatia lui. Pildele lui Isus ofera multe intelesuri, exista atata ambiguitate in ele incat oamenii le pot citi o viata intreaga si sa le interpreteze diferit de fiecare data.

Isus a folosit pildele si povestile, in acel timp, dar a facut si parte dintr-o poveste. Nasterea plina de semnificatii si moartea violenta a lui Isus ne lasa problema suferintei fara raspuns pana la sfarsit. Trebuie sa invatam sa traim si sa murim in nelinistea suferintei si a incertitudinii. Isus ne spune :”Asteapta. Toate vor fi dezvaluite.”

Craciunul are sens, pentru noi crestinii, deoarece el ne prezinta o naratiune mai ampla, nu numai ca Dumnezeu a creat Craciunul, mai mult decat atat Fiul lui Dumnezeu a devenit principalul protagonist in el. Craciunul este marea minune care face loc tuturor miracolelor mai mici. Ne da suficienta speranta sa mergem putin mai departe in intuneric, spre lumina ce pare prea indepartata pentru a o ajunge. Craciunul este, dupa Evanghelia lui Ioan, lumina care straluceste in intuneric, iar intunericul nu a biruit-o. Calea catre acea lumină a luat multe forme. Pentru Magi, a fost un semn astrologic cu radacini intr-o  alta religie. Magii erau probabil lideri religiosi babilonieni sau persani a caror experienta varia de la interpretarea viselor pana la astrologie. Ei si-au făcut drum spre Betleem prin intermediul unui semn astrologic si a stelei calauzitoare.

„Căci de ce folosește omului dacă va câștiga lumea întreagă și își pierde sufletul?” – Isus


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta