Cum vom reusi sa insanatosim planeta ?

Cum vom reusi sa insanatosim planeta ?

Intr-o economie care este condusa de concurenta si de costuri, actorii economici vor sa ramana competitivi, deci vor dori sa puna in aplicare politici ecologice numai in momentul in care vor deveni rentabili. De exemplu piata energiei verzi a inceput sa se dezvolte numai in momentul in care pretul petrolului a inceput sa creasca si […]

Intr-o economie care este condusa de concurenta si de costuri, actorii economici vor sa ramana competitivi, deci vor dori sa puna in aplicare politici ecologice numai in momentul in care vor deveni rentabili.

De exemplu piata energiei verzi a inceput sa se dezvolte numai in momentul in care pretul petrolului a inceput sa creasca si s-au cautat solutii alternative. Datorita subventiilor acordate pentru producerea de energie verde au facut ca aceste investitii sa fie mai interesante, dezvoltandu-se sisteme din ce in ce mai eficiente. In timp producerea de energie verde a devenit mai profitabila si s-a dezvoltat o piata din ce in ce mai mare.

Agricultura ecologica a existat inca din anii 1920, dar a ramas neprofitabila in fata agriculturii intensive bazata pe folosirea ingrasamintelor si fertilizatorilor chimici. In anul 1970 agricultura ecologica a devenit institutionalizata, dar s-a dezvoltat incet, deoarece produsele obtinute sunt scumpe si deci este greu de gasit cumparatori pentru acestea. Astazi chiar daca numarul oamenilor dispusi sa plateasca mai mult pentru produse ecologice s-a marit, agricultura bio ramane in continuare cu o cota mica de piata.

Problema intarzierii aplicarilor de politici ecologice poate fi legata de sistemul economic. Rolul oricarui guvernari este de mentine un sistem economic care sa fie benefic  tarii si cetatenilor, un sistem care creeaza locuri de munca, bogatie, bunastare si confort. Cu toate ca oamenii au inceput sa fie preocupati de politica ecologica, totusi acestia sunt mai interesati sa-si pastreze locurile de munca, confortul si nivelul de trai. Din aceste motive rolul statului este putin paradoxal, pe de o parte trebuie sa stabileasca taxe si impozite ecologice, interdictii si reglementari in acest sens si in acelasi timp trebuie sa garanteze sustenibilitatea sistemului economic, sa protejeze locurile de munca, sa pastreze puterea de cumparare a cetatenilor.

De aceea in teorie politica ecologica pare simpla implementarea ei este mult mai complexa. In acest mod politica ecologica pare oarecum blocata si destul de limitata. Schimbarea sistemului economic actual din radacina pare de domeniul idealismului. Reformele de suprafata sunt posibile, introducerea unor stimulente financiare si fiscale companiilor care dezvolta politici economice ecologice reprezinta numai o usoara rezolvare. Aceste reglementari sunt insuficiente pentru rezolvarea poluarii. Cum vom reusi sa rezolvam problema crizei mediului si care va fi solutia pentru salvarea planetei, iata o intrebare fara raspuns deocamdata.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta