De ce ne comportam manipulativ si lipsiti de onestitate?

De ce ne comportam manipulativ si lipsiti de onestitate?
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • De ce ne comportam manipulativ si lipsiti de onestitate?

Ce se intampla in general cand comunicam unii cu altii ? De regula avem “grija” ca celalalt sa se simta ignorant sau vinovat. Incepei sa replici taios, sa critici si sa faci pe “lupul moralist” , dupa care te retragi si abandonezi avand grija sa apesi  pe rand “butoanele” celuilalt. Acesta este modul in care […]

Ce se intampla in general cand comunicam unii cu altii ?

De regula avem “grija” ca celalalt sa se simta ignorant sau vinovat. Incepei sa replici taios, sa critici si sa faci pe “lupul moralist” , dupa care te retragi si abandonezi avand grija sa apesi  pe rand “butoanele” celuilalt.

Acesta este modul in care seful interactioneaza cu subordonatii, parintii cu copiii si de ce nu politicienii cu poporul. De regula si reciproca este universal valabila. Aceste interactiuni omniprezente in relatiile sociale, iar la noi romanii in mod particular reprezinta un mod firesc de comunicare cotidiana, in limbaj mai sofisticat se poate traduce ca fiind exrimare manipulativa.

Mai mult chiar, daca functia sau statutul social ne permite, avem grija sa actionam asupra celuilalt folosind toate caile de actiuni emotionale, la care multi adauga putin machiavelism si lipsa de scrupule. Ne intrebam adesea de ce actioneaza unii manipulativ, probabil pentru a induce si a obtine de la ceilalti sentimentul de vinovatie sau teama. Altii incep chestionarea manipuland in asa fel incat persoana in cauza sa para nestiutoare, iar apoi sa se simta vinovata de ignoranta. Daca cel in cauza se infurie, tragem concluzia ca a deranjat-o adevarul, iar lipsa de control ne semnaleaza o lipsa de control tipica unuia necivilizat.

Dar de unde vine acest comportament manipulativ ?

Incepe inca din copilarie, dar nu din momentul nasterii, atunci ne manifestam autonom, protestand fata de tratamentul primit. Cand ceva nu-i convine, bebelusul semnaleaza prin tipete, planset la orice ora din zi si din noapte parintilor. De regula acestia sunt persistenti si nu se opresc pana nu receptioneaza toata lumea ca sunt nemultumiti si ca este momentul ca acestia sa faca ceva in aceasta privinta. Daca bebelusul nu doarme, acesta in general produce haos printre adultii din jur.

Peste un timp bebelusul devenind copil, incepe sa constate ca parintii trec la un control subtil, psihologic. Acestia pentru a putea controla comportamentul copilului, trec la un control manipulativ prin care incep sa instruiasca pe acesta inducand sentimentele de vinovatie si ignoranta. Acestea sunt primele sesiuni de instruire privind conditionarea parinte-copil, dar sunt urmate de altele cu privire la relatiile dintre copil si alti adulti sau tovarasi de joaca. Toate au drept scop invatarea cu frica, care este emotia de de baza a supravietuirii.

Parintii ne instruiesc sa simtim aceste emotii negative, fiinca prin manevrarea lor ajung sa ne poata controla eficient. Acest stil este eficient in controlul copilului, dar este manipulativ si lipsit de onestitate.

Daca dorim putem sa ne imaginam copilul ca fiind poporul iar parintii clasa politica conducatoare. Am folosit descrierea de mai sus referindu-ma la educatia unui copil de catre parinti pentru a fi mai usor de inteles.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta