Distrugerea stratului de ozon, generata de freonul din instalatiile frigorifice si de spray-uri

Distrugerea stratului de ozon, generata de freonul din instalatiile frigorifice si de spray-uri
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Distrugerea stratului de ozon, generata de freonul din instalatiile frigorifice si de spray-uri

Învelişul gazos al Pământului reprezentat de atmosfera terestră constituie unul dintre factorii esenţiali existenţei vieţii pe planeta noastră. Dintre componenţii aerului, cel mai important este oxigenul. Acesta este indispensabil respiraţiei vegetale şi animale, oxidarea reprezentând principalul proces din care rezultă energie în procesele vitale. Bioxidul de carbon din aer intervine în asimilarea „hranei” la plante, […]

Învelişul gazos al Pământului reprezentat de atmosfera terestră constituie unul dintre factorii esenţiali existenţei vieţii pe planeta noastră. Dintre componenţii aerului, cel mai important este oxigenul. Acesta este indispensabil respiraţiei vegetale şi animale, oxidarea reprezentând principalul proces din care rezultă energie în procesele vitale. Bioxidul de carbon din aer intervine în asimilarea „hranei” la plante, iar azotul atmosferic reprezintă una din verigile circuitului azotului în natură.

Compoziţia chimică normală a aerului este formata din, azot 78,09%, oxigen 20,95%, argon 0,92%, bioxid de carbon 0,03%. Aceste gaze reprezintă în total 99,99% din compoziţia aerului. Restul de 0,01% este alcătuit din alte gaze, cum ar fi: neon,heliu, metan, kripton, xenon, ozon, hidrogen, radon.

Ozonul este un gaz având molecula formată din trei atomi de oxigen. Este situat în straturile superioare ale atmosferei la altitudine peste 10-50 km, având o concentraţie maximala circa 30 km. Se estimează că la ora actuală există circa 3 miliarde de tone de ozon. Dacă tot ozonul ar fi concentrat în formă pură atunci ar avea un strat in jurul pamântului doar de 3 mm.

 Misiunea principală a ozonului în straturile superioare ale atmosferei este de a proteja Terra de razele ultraviolete ale soarelui. De-a lungul timpului viaţa vegetală de pe pământ s-a adaptat la un anumit nivel de radiaţii UV. Sporirea cantităţii de radiaţie poate provoca distrugerea treptată a lumii vii.

Aşadar ozonul se formează prin acţiunea razelor solare asupra oxigenului. Această acţiune are loc de câteva milioane de ani, dar compuşii naturali de azot din atmosferă se pare că au menţinut concentraţia de ozon la un nivel stabil. În straturile de jos ale atmosferei ozonul are un rol distrugător, el atacă celulele plantelor prin inhibiţia fotosintezei, intensifică procesele nocive ale smogului.

Concentraţii ridicate la nivelul solului sunt periculoase şi pot provoca boli pulmonare. Cu toate acestea însă, datorită faptului că stratul de ozon din atmosferă protejează viaţa pe Pământ de radiaţiile solare, acesta este de o importanţă critică.

De aceea, în anul l985 oamenii de ştiinţă au publicat un raport în care se menţiona că începând din anii ’70, produsele chimice numite cloro-fluoro-carburi, cunoscute si sub denumirea de freoni, folosite îndelung ca refrigeranţi şi în spray-urile cu aerosoli sunt o posibilă ameninţare a stratului de ozon. Eliberate în atmosferă, aceste chimicale se ridică şi sunt descompuse de lumina solară, clorul reacţionând şi distrugând moleculele de ozon.

 Un aport deosebit în nimicirea ozonului o are şi aviaţia supersonică. Gazele avioanelor conţin oxizi ai azotului. Din această cauză folosirea acestor tipuri de compuşi chimici a fost parţial interzisă în Statele Unite şi nu numai.

Alte chimicale, ca de exemplu oxizii de azot din îngrăşăminte, pot de asemenea ataca stratul de ozon. Distrugerea stratului de ozon ar putea cauza creşterea numărului de cancer de piele şi a cataractelor, distrugerea de anumite culturi, a planctonului şi creşterea cantităţii de dioxid de carbon datorită scăderii vegetaţiei.

 Începând din anii ’70 cercetătorii ştiinţifici care lucrau in Antarctica au detectat o pierdere periodică a stratului de ozon din atmosferă. Studiile conduse cu baloane de înaltă altitudine si sateliţi meteorologici indică faptul ca procentul total de ozon de deasupra zonei Antarctice este în declin. Reducerea nivelului de ozon cu un procent duce la apariţia a peste 10 000 cazuri de cancer al pielii.

Subţierea stratului de ozon pune în pericol existenţa omenirii ca atare. De aceea în 1985 a fost format – Comitetul de Coordonare pentru protecţia stratului de ozon. Au fost luate măsuri drastice, până la interzicerea folosirii freonului şi a altor agenţi. Măsurile întreprinse au permis încetinirea ritmului de progresare a găurilor de ozon, dar nu au oprit definitiv procesul.

Ce poti face tu, pentru mediul înconjurător

Poti  stopa criza energetică folosind energia într-un mod raţional. Câteva din lucrurile pe care le-ai putea face pentru a salva energie sunt:

Folosirea mai rară a automobilelor, poti apela la mersul pe jos, ciclism, sau transporturile publice.

Evitarea pierderilor: redu ceea ce foloseşti, refoloseşte lucrurile în loc să cumperi altele noi, repară obiectele stricate în loc să le arunci, si reciclează cât mai mult posibil. Află ce facilitaţi de reciclare sunt disponibile în zona ta. Încearcă să nu arunci lucrurile dacă acestea ar mai putea avea o altă folosinţă.

Izolează-ti casa: caută crăpăturile din uşi, ferestre, si asigură-te că podul este suficient izolat pentru a păstra căldura casei.

Foloseşte aparatura electrică casnică care nu consuma multă energie: când cumperi noi aparate electrocasnice întreabă care modele consumă mai puţina energie. Foloseşte becuri cu un consum scăzut de energie, de exemplu becuri cu led, şi baterii reîncărcabile.

Economiseşte apă: este necesară o mare cantitate de energie pentru a purifica apa. Un robinet stricat poate produce pierderi de aproximativ 30 de litri de apă pe zi, sau mai mult.

Învaţă cât mai mult posibil despre problemele energetice ale Pământului şi cauzele ce le determină.


Distribuie articolul