Germania critică decizia altor state ale UE de a suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca, invocând lipsa dovezilor privind cauzarea de tromboze

Germania critică decizia altor state ale UE de a suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca, invocând lipsa dovezilor privind cauzarea de tromboze
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Germania critică decizia altor state ale UE de a suspenda vaccinarea cu serul AstraZeneca, invocând lipsa dovezilor privind cauzarea de tromboze

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, nu este de acord suspendarea de către mai multe state europene a vaccinării cu serul anti-COVID produs de AstraZeneca, afirmând că „beneficiul este mult mai mare decât riscul”, relatează Deutsche Welle. De asemenea, oficialul german a spus că nu există dovezi ale creșterii […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, nu este de acord suspendarea de către mai multe state europene a vaccinării cu serul anti-COVID produs de AstraZeneca, afirmând că „beneficiul este mult mai mare decât riscul”, relatează Deutsche Welle. De asemenea, oficialul german a spus că nu există dovezi ale creșterii numărului de tromboze cauzat de vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.

Comentariile lui Spahn vin după ce Danemarca și alte câteva țări din UE (Bulgaria, Italia, Norvegia, Austria, Estonia, Luxemburg, Lituania, Letonia și Islanda) au suspendat vaccinarea cu dozele din lotul ABV 5300 de la AstraZeneca, distribuite în 17 țări, pe fondul dezvoltării unor tromboze severe la mai multe persoane după ce au primit o doză din acest ser.

Ministrul german al Sănătății și-a exprimat punctul de vedere după consultarea cu experții de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care a aprobat vaccinul în UE.

„Regret că … unele țări din Uniunea Europeană au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca”, a spus Spahn, adăugând că Germania ia posibilele efecte secundare „foarte în serios”. „Din ceea ce știm până acum, beneficiul … este mult mai mare decât riscul”, a adăugat el.

Preşedintele Institutului Robert Koch pentru controlul bolilor, Lothar Wieler, a declarat la rândul său că la ora actuală nu există indicii că evenimentele din Danemarca şi din alte ţări sunt unele semnificative din punct de vedere statistic, informează Agerpres. 

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca, folosit în alte țări și suspectat că a determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge.

Totuși, ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea de către autoritățile române a 4000 de doze rămase din lotul ABV 2856, primit la 7 februarie, după ce și Italia a decis, joi, să oprească imunizarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienți.  Lotul ABV2856, retras de Italia, este oprit de la vaccinare şi înlocuit cu doze din alt lot de la AstraZeneca şi în România, până când Agenţia Europeană a Medicamentului va finaliza ancheta cu aceste doze, a anunţat, joi seara, CNCAV.

EMA a declarat joi că informațiile disponibile până în prezent indică faptul că numărul cazurilor severe de coagulare a sângelui la persoanele vaccinate nu este „mai mare decât cel observat în rândul populației generale”.

„În prezent, nu există nicio indicație că vaccinarea a cauzat aceste afecțiuni și nu sunt enumerate ca efecte secundare ale acestui vaccin. Comitetul de siguranță al EMA, PRAC, revizuiește această problemă; investighează cazurile raportate cu lotul, precum și toate celelalte cazuri de tromboză și alte afecțiuni legate de cheaguri de sânge. Poziția comitetului de siguranță al EMA PRAC este că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile și vaccinul poate continua să fie administrat în timp ce investigația cazurilor de evenimente tromboembolice este în curs.”

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că vaccinul este sigur.

AstraZeneca are un „vaccin excelent, la fel ca și celelalte vaccinuri care sunt utilizate”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, la Geneva.

„Am analizat datele despre decese. Până în prezent nu a existat niciun deces, care să se fi dovedit a fi fost cauzat de vaccinare”, a spus ea.


Distribuie articolul