Iluminatul stradal cu leduri la Bârlad va fi implementat până la finele acestui an!

Iluminatul stradal cu leduri la Bârlad va fi implementat până la finele acestui an!
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Iluminatul stradal cu leduri la Bârlad va fi implementat până la finele acestui an!

( Cezara MIRONICĂ – Vremea Noua ) ÎN LINIE DREAPTĂ… Proiectul „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din Bârlad”, a fost aprobat de consilierii locali în luna noiembrie, anul trecut, în vederea finanțării acestuia. Proiectul este parte în cadrul Mecanismelor financiare Spațiul Economic European și Norvegian 2014-2021, „Programul energetic în România”, Domeniul de […]

( Cezara MIRONICĂ – Vremea Noua )

ÎN LINIE DREAPTĂ… Proiectul „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din Bârlad”, a fost aprobat de consilierii locali în luna noiembrie, anul trecut, în vederea finanțării acestuia. Proiectul este parte în cadrul Mecanismelor financiare Spațiul Economic European și Norvegian 2014-2021, „Programul energetic în România”, Domeniul de interes: Eficiența energetică. Contracul de parteneriat dintre Municipiul Bârlad și Keytouch Technology AS, Norvegia în vederea accesării de fonduri norvegiene în cadrul Mecanismelor financiare Norvegiene și EEA 2014-2021, „Energy programme in România”, Apelul „Energy efficiency”, a intrat în vigoare. Primăria Bârlad va accesa bani de la norvegieni pentru proiectul privind schimbarea totală a iluminatului public, care va fi înlocuit cu LED-uri, dar se va și extinde în toate cartierele din municipiu, iar până la sfârșitul acestui an proiectul va fi implementat în totalitate.

Pe 25 februarie a.c., a fost lansată procedura de achiziție directă a serviciilor de proiectare a sistemelor de energie electrică în cadrul acestui proiect, contractul fiind atribuit pe 1 martie. Cîștigătorul este firma ieșeană Crisbo Company, care va primi suma de 69.500 lei fără TVA (adică 82.705 lei cu TVA) pentru a presta „serviciile de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului în domeniul sistemelor de iluminat public stradal, constând în elaborarea PAC și POE, elaborarea Proiectului tehnic, verificarea tehnică a proiectului și asistența tehnică”. Firma va avea la dispoziție câteva luni pentru a întocmi respectiva documentație, timp în care municipalitatea bârlădeană poate demara procedura de licitație pentru execuția lucrărilor prevăzute în proiectul finanțat cu fonduri norvegiene.

Valoarea totală a proiectului „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din Bârlad”, în cuantum de 1.482.355 euro (inclusiv TVA), din care valoare totală eligibilă este de 1.482.355 euro. Contribuția proprie a UAT Municipiul Bârlad, în procent de 15% din valoarea eligibilă a proiectului, este în cuantum de 222.355 euro, reprezentând cofinanțarea proiectului „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din Bârlad”.

Vă reamintim că proiectul „Creșterea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din Bârlad” va contribui la următoarea zonă de focalizare și rezultatele din apelul de propuneri de proiecte: Îmbunătățirea eficienței energetice a sistemului de iluminat public din Bârlad; Realizarea unui iluminat public corect, conform standardului EN 13201-1 / 2015 (Iluminat rutier – Partea 1), orientat către utilizatori, adaptat funcțiilor spațiului public; Reducerea anuală a cantității de energie primară utilizată pentru iluminatul public; Reducerea costurilor implicate în consumul de energie electrică; – reducerea costurilor de întreținere a sistemului de iluminat public; Reducerea anuală a cantității de gaze cu efect de seră (echivalent în tone de C02); Creșterea lungimii rețelei de iluminat public modernizat; Creșterea numărului de corpuri de iluminat modernizate prin proiect; Creșterea nivelului mediu de luminanță menținut la minimum (cd / m2); Creșterea numărului de puncte de lumină controlate de sistemul de telecomandă; Creșterea siguranței în trafic, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni; Îmbunătățirea calității vieții locuitorilor municipiului; Reducerea poluării luminoase.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta