In caz de naufragiu, un bilet la clasa intai pe Titanic nu este mai valoros decat un bilet la clasa economic de pe acelasi Titanic.

In caz de naufragiu, un bilet la clasa intai pe Titanic nu este mai valoros decat un bilet la clasa economic de pe acelasi Titanic.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • In caz de naufragiu, un bilet la clasa intai pe Titanic nu este mai valoros decat un bilet la clasa economic de pe acelasi Titanic.

Nimeni nu poate spune cand se va termina pandemia. Multi romani au ales in ultimele saptamani sa se vaccineze, chiar eu personal impreuna cu sotia am facut ieri doza a treia (Booster) , dar cred ca pandemia nu va disparea , cazurile probabil vor marca o crestere acum in iarna, cand sarbatorile vor face ca […]

Nimeni nu poate spune cand se va termina pandemia. Multi romani au ales in ultimele saptamani sa se vaccineze, chiar eu personal impreuna cu sotia am facut ieri doza a treia (Booster) , dar cred ca pandemia nu va disparea , cazurile probabil vor marca o crestere acum in iarna, cand sarbatorile vor face ca multi oameni sa se intalneasca pentru a marca aceste evenimente si este posibil ca unii invitati sa nu fie vaccinati si sa fie infectati.

Acum in Romania, mor zilnic cateva sute de oameni, iar alte cateva mii se infecteaza in fiecare zi. Din pacate romanii sunt puternic impartiti in ceea ce priveste modul de abordare a pandemiei. Exista zone in tara in special in mediul urban in care rata de vaccinare este destul de mare, in care se raporteaza zilnic un numar din ce in ce mai mic de cazuri, iar oamenii sunt tentati sa lase garda jos si sa nu mai respecte regulile pandemice, dar avem si zone in care rata vaccinarii este scazuta si oamenii au mentalitati diferite de abordare in privinta vaccinarii.

Pandemia s-a dovedit un test care dureaza de aproape doi ani pe care Romania l-a abordat destul de gresit, chiar acum cand in toate tarile UE se aplica reguli stricte si OMS ne avertizeaza ca in Europa pot fi 500.000 de decese pana in martie 2022, clasa politica din Romania relaxeaza restrictiile pandemice. Toate acestea nu faca ltceva decat sa imprime in randul populatiei neincredere. Parerea mea este ca pierderea increderii oamenilor in timpul pandemiei poate fi un veritabil faliment al increderii si Romania chiar este din aceasta privinta in faliment.

Faptul ca Romania s-a descurcat atat de prost, este un semn profund al gradului de degradare in care au ajuns institutiile statului si capacitatea noastra de intelegere a pandemiei. Pentru a intelege ce anume ne-a lipsit pana acum si iata ca ne pregatim sa trecem prin a doua iarna a pandemiei, este important sa trecem in revista ce s-a intamplat pana acum si de ce populatia este zdruncinata de neincredere, paranoia si epuizare. Unul din cele mai periculoase lucruri despre Covid nu este neaparat ceea ce pateste persoana infectata, ci faptul ca este infectata zile intregi fara ca ea sa stie, raspandind boala inainte de aparitia simptomelor si uneori acestea nici nu pot sa apara. Un alt esec este abordarea fata de testele rapide. Acestea sunt destul de scumpe si oamenii raman deseori confuzi cu privire la utilizarea lor. Testele rapide nu sunt asa de precise cand incarcatura virala este mica, dar devin pozitive cand incarcatura virala este mare. De aceea consider ca utilizarea acestor teste frecventa si pe scara larga, pot atenua raspandirea virusului.

Faptul ca testele rapide nu au o rata de detectie mare datorita imposibilitatii acestora de a detecta o incarcatura virala redusa, le-a oferit oamenilor un fals sentiment de incredere. Problema este ca autoritatile statului le-au refuzar oamenilor instrumente esentiale, chiar daca imperfecte.

Unul dintre motivele pentru care in Romania rata de vaccinare este redusa poate fi pusa si pe abordarea unor politicieni, sau oameni cu o oarecare notorietate in randul publicului, acestia au ales sa aduca ostilitate fata de vaccinuri si fata de institutiile de sanatate publica. Unele dintre afirmatiile acestora sunt false sau inselatoare, fiind demagogie pura, valorificand in interes propriu  unele esecuri existente in modul de abordare a pandemiei de catre autoritati.

Intre timp, nici macar o rata de 500-600 de decese pe zi nu a fost suficienta pentru a-i motiva pe toti oamenii eligibili sa se vaccineze. In momentul in care pandemia se va sfarsi, ceea ce va ramane in Romania nu vor fi zecile de mii de morti din cauza virusului, ci o tara prea rupta incapabila sa aprecieze supravietuirea si o lume in care si cei bogati si privilegiati sunt inconjurati de morti si suferinte care puteau fi evitate.

In istorie civilizatiile nu s-au prabusit din cauza provocarilor insurmontabile, ci pentru ca asa numitele „capete de lemn” au preluat controlul si fiind responsabili nu au avut vointa si viziune pentru a corecta din mers greselile si erorile din fata dificultatilor. Uneori succesele ne pot linisti, putini mai sunt in viata astazi care sa-si aminteasca de teama bolilor precum poliomielita, variola sau tuberculoza. Covid-19 poate reprezenta un memento ca puterea omului asupra bolilor infectioase este numai o iluzie.

Politicienii si oamenii avuti din Romania, ar trebui sa lase la o parte ambitiilesi sa constientizeze ca banii, puterea si averea nu reprezinta altceva decat un bilet la clasa intai pe Titanic, care nu difera prea mult de un bilet la clasa economic tot pe acelasi Titanic, in caz de naufragiu.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta