Oceanul de Sud, o alarma climatica

Oceanul de Sud, o alarma climatica

 Vanturile puternice modifica curentii maritimi. Marea elibereaza din ce in ce mai mult dioxid de carbon stravechi. Gheata se topeste de jos si nu de sus. Motorul climateric al Oceanul de Sud da semne de gripaj. Planeta se incalzeste intr-un ritm accelerat. Organizatia Hidrografica Internationala a decis in anul 2000 sa numeasca intinderea de apa […]

 Vanturile puternice modifica curentii maritimi. Marea elibereaza din ce in ce mai mult dioxid de carbon stravechi. Gheata se topeste de jos si nu de sus. Motorul climateric al Oceanul de Sud da semne de gripaj. Planeta se incalzeste intr-un ritm accelerat.

Organizatia Hidrografica Internationala a decis in anul 2000 sa numeasca intinderea de apa de la 60 de grade latitudine sudica pana la coasta Antarcticii, Oceanul Sudic. Acest ocean este renumit pentru furtunile sale puternice, in special in zona Capului Horn, furtuni care inainte de descoperirea Stramtorii Magelan i-au testat pe marinari de-a lungul secolelor. Dar nu despre vremea foarte capricioasa din aceste regiuni vreau sa va scriu in continuare, ci despre adevarata putere a Oceanului de Sud care se gaseste sub valuri, in adancurile sale.

Caracteristica dominanta a oceanului, este data de Curentul Circumpolar Antarctic, de departe cel mai puternic curent din lume. Acest curent este motorul climatic al planetei si a impiedicat lumea sa se incalzeasca prea tare. Fara acest curent rece, Terra ar fi mai fierbinte decat a devenit ca urmare a emisiilor de bioxid de carbon si alte gaze de sera.

Timp de secole, Oceanul Sudic a fost o enigma pentru om, conditiile sale extreme nu au permis decat la o mana de marinari curajosi sa navige prin furtuni puternice facand slalom printre aisberguri. Drept urmare cunostiintele stiintifice destul de fragmentate, proveneau din masuratorile si observatiile facute de cativa exploratori aflati pe nave in expeditii ocazionale de cercetare, sau de la  marinarii imbarcati pe nave de vanatoare balene.

Recent, o noua generatie de sonde plutitoare, autonome, care pot masura temperatura, densitatea apei, precum si observatiile submarine au permis oamenilor de stiinta sa traga niste concluzii destul de grave. Astfel acestia au descoperit ca incalzirea globala afecteaza curentul arctic intr-un mod destul de complex, iar aceste schimbari ar putea complica capacitatea de a lupta impotriva schimbarilor climatice in viitor.

Pe masura ce planeta se incalzeste, vanturile vor deveni din ce in ce mai puternice, acest lucru ar putea avea efectul de a elibera mai mult bioxid de carbon in atmosfera, aducand la suprafata apelor oceanelor carbon care a fost blocat in abisul apei timp de milenii. Incalzirea Oceanului de Sud are un efect devastator asupra climei, o parte din apa care se ridica din adancime este deja calda, gheata de pe coasta Antarticii se topeste intr-un ritm alarmant de jos in sus, iar Antarctica se topeste practic de la fund. Desi amploarea fenomenul este inca neclara, oamenii de stiinta spun ca este obligatoriu sa intelegem cat mai urgent aceasta interactiune a schimbarilor climaterice puternice si modul in care activitatea umana le declanseaza.  „Au mai rămas o mulțime de întrebări”, a spus Lynne Talley, oceanograf la Scripps Institution of Oceanography din La Jolla, California.

Oceanografii astazi stiu mult mai multe, in urma observatiilor, despre ciclul complex al curentilor oceanici, din care curentul arctic este doar o parte. Apa care inconjoara Antarctica incheie doar o calatorie a apei din oceanele Atlantic, Pacific si Indian, curgand spre sud si urcand iarasi. Fluxul circular de apa din jurul Antacticii este, de fapt, un motor climatic care se roteste la scara continentala.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta