Păduri sigure și reziliente: Comisia Europeană a publicat un ghid de bune practici pentru prevenirea incendiilor în Europa și la nivel global

Păduri sigure și reziliente: Comisia Europeană a publicat un ghid de bune practici pentru prevenirea incendiilor în Europa și la nivel global
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Păduri sigure și reziliente: Comisia Europeană a publicat un ghid de bune practici pentru prevenirea incendiilor în Europa și la nivel global

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) Comisia Europeană a publicat un ghid de bune practici pentru a facilita o mai bună înțelegere a prevenirii incendiilor de vegetație și pentru răspunsuri eficiente. Acestea fac trimitere la măsuri de prevenire care pot fi luate prin guvernare, planificarea și gestionarea pădurilor și subliniază modul în care statele membre […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

Comisia Europeană a publicat un ghid de bune practici pentru a facilita o mai bună înțelegere a prevenirii incendiilor de vegetație și pentru răspunsuri eficiente.

Acestea fac trimitere la măsuri de prevenire care pot fi luate prin guvernare, planificarea și gestionarea pădurilor și subliniază modul în care statele membre pot accesa fonduri europene pentru sporirea rezilienței la incendii, colaborând la nivel european.

Potrivit unui comunicat al Execuitvului european, impactul incendiilor asupra oamenilor și naturii a crescut.

”Copacii sunt alianții noștri în lupta împotriva schimbărilor climatice. Un copac contribuie la absorbția de CO2 și la răcirea orașelor. Omenii pun deja o presiune ecormă pe pădurile lumii, iar incendiile reprezintă o amenințare suplimentară. În contextul în care incendiile scăpate de sub control sunt alimentate de preceștere temperaturilor și a perioadelor de secetă, protejarea pădurilor, măsurile mai bune de prevenție și răspunsurile rapide sunt cruciale”, a transmis vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Frans Timmermans, responsabil pentru implementarea Pactului Ecologic European. 

Noile orientări analizează factorii interconentacți și oferă o imagine de ansamblu asupra principiilor și experiențelor existene privind gestionarea peisajelor și pădurilor care pot salva vieți.

Pădurile reprezintă un element importat pentru biodiversitate, climă și circuitul apei în natură, furnizarea de alimente, medicamente și materii prime, stocarea carbonului, stabilizarea solului și purificarea aerului și a apei.

Comisia Europeană a propun prin Pactul Ecologic European o nouă strategie europeană pentru păduri pentru 2021 pentru a asigura o împădurire eficientă, dar și pentru a conserva și reface pădurile existente din Europa.

Acest lucru va contribui la reducerea incidenței incendiilor. Prin Strategia pentru biodiversitate până în 2030, UE dorește să se asigure că statele membre sunt echipate corespunzător pentru a preveni și răspunde incendiilor de amploare, care afectează considerabil biodiversitatea pădurilor.

De asemenea, strategia UE privind adaptarea la schimbările climatice pune accentul pe nevoia de a consolida reziliența pădurilor și include mai multe acțiuni pentru a sprijini acest obiectiv.

Schimbările climatice afectează deja pădurile din Europa, atât direct, cât și indirect, prin incendii, secetă și invazie de dăunători.

Riscurile de incendiu pot fi abordate cu succes printr-o mai bună gestionare și planificare a utilizării terenurilor.

Combaterea riscurilor de incendiu necesită o analiză a gestionării terenurilor pentru a asigura că structura și compoziția pădurilor, zonelor de arbuști și a altor terenuri de vegetație sunt mai reziliențe împotriva incendiilor.

Cetățenii trebuie, de asemenea, să fie informați și educați cu privire la incendiile scăpate de sub control.

În ultimii ani, incendiile au avut un impact enorm asupra capitalului natural al Europei, dar și asupra economiei și populației europene, de la sud la nord și de la est la vest.

Cauzele din spatele acestor tendințe sunt complexe și includ schimbările climatice, modele sociale precum părăsirea zonelor rurale și expansiunea urbană, schimbarea tradițiilor culturale, precum și politic neoptimizate pentru gestionarea incendiilor.

Schimbările climatice ar putea duce, de asemenea, la o potențială creștere a apariției așa-numitelor incendii catastrofale, adică a incendiilor scăpate de sub control, prea severe pentru a fi stinse. Ca răspuns la aceste tendințe alarmante, ar trebui acordată o atenție sporită practicilor de prevenire a incendiilor.


Distribuie articolul