Pentru conducatorii rusi, votca este de secole bune un mijloc de a pastra controlul, ieftin si eficient.

Pentru conducatorii rusi, votca este de secole bune un mijloc de a pastra controlul, ieftin si eficient.
  • Acasă
  • /
  • Social
  • /
  • Pentru conducatorii rusi, votca este de secole bune un mijloc de a pastra controlul, ieftin si eficient.

Rusii sunt recunoscuti ca fiind unii din cei mai mari consumatori de „tarii” din lume, in special de votca. Bine, bine ca nici cu romanii nostri nu-mi este rusine, dar parca rusii  ne intrec in acest „sport”. Cea mai mare placere a rusilor este betia. Fiind beti mai tot timpul ei uita de greutatile vietii […]

Rusii sunt recunoscuti ca fiind unii din cei mai mari consumatori de „tarii” din lume, in special de votca. Bine, bine ca nici cu romanii nostri nu-mi este rusine, dar parca rusii  ne intrec in acest „sport”. Cea mai mare placere a rusilor este betia. Fiind beti mai tot timpul ei uita de greutatile vietii si viseaza ca sunt fericiti. Putem spune ca bautul de votca este un fel de sport national, un fel de religie. In Rusia daca esti capabil sa bei cat mai mult alcool, esti considerat un om puternic. Acum vreo 20 ani eram cu un vapor intr-un port rusesc, iar intr-o dimineata am iesit in oras fara a avea un scop precis. Binenteles am avut nevoie de ruble si cum in acea perioada singurul loc in care puteai schimba dolarii pe ruble era la posta, am mers la posta. Vreau sa va spun ca desi era ora 9.00 dimineata am ramas socat sa vad in oficiul postal oameni beti dormind pe banci sau pe jos, iar in incinta era un miros de alcool de te trasnea. In decursul carierei mele am lucrat si cu rusi si am ramas surprins de felul cum consumau alcool, dadeau paharul de 200 ml de votca pe gat de parca consumau apa, desigur dupa 3-4 pahare nu prea mai aveai cu cine sta de vorba. Chiar i-am intrebat de ce beau asa de mult intr-un timp asa de scurt, raspunsul lor a fost uimitor pentru mine… pentru ca asa sunt mai cool.

Ar mai fi o explicatie, rusii sunt mai rezervati ca natie, observatie personala. Relatiile interumane apar la acestia, chiar si la petreceri, numai daca te cunosc sau daca, ati ghicit, vei bea si te vei imbata cot la cot cu ei. Numai asa te considera prietenul lor.

In Rusia in afara milionarilor si miliardarilor, imbracati in lux, exista si o Rusie adevarata, cea a oamenilor simpli de la tara, care a fost tot timpul un spatiu al saraciei, inculturii si alcolismului. Acum cateva zile am citit un articol al unui jurnalist rus care descria viata la tara din Rusia. In articol el arata ca rusii cand nu beau, fac copii. De ce? Pentru ca primesc bani multi de la guvern, iar lor nu prea le place sa munceasca. Aproape toti paraziteaza pe indemnizatii sociale. Principalul este sa faci copii si poti bea pana iti pierzi complet mintile. Iarna copii sunt dati la casele de copii, deoarece agentii sociali nu umbla prin case si copii nu sunt de folos. Primavara se schimba socoteala, copii sunt luati acasa, dar nu ca este mai usor pentru parinti, ci pentru a-i arata serviciilor sociale, pentru a nu fi decazuti din drepturile parintesti.

Mai departe in articol jurnalistul descrie viata intr-un sat din Siberia. Acolo a vazut femei bete care dormeau sub vaci in timpul mulsului. Intrebarea care a pus-o acest om este cum reuseau copiii sa supravietuiasca in aceasta betie generala. Banii pentru alcool vin din pensii, indemnizatii sociale, alocatii pentru copii si somaj. Bani pe care milioane de rusi ii primesc si care nu vor munci indiferent de cate locuri de munca se vor crea.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta