Pentru, o apa cat mai curata

Pentru, o apa cat mai curata

Pentru natura si planeta, o problema foarte serioasa o reprezinta poluarea surselor de apa. Rezolvarea acestei problema sta atat in sarcina autoritatilor cat si a fiecaruia dintre noi. Dar care sunt principalele surse de poluare a apelor? O prima sursa o reprezinta apele uzate menajere, care contin adesea detergenti sintetici ce nimeresc in apele curgatoare, […]

Pentru natura si planeta, o problema foarte serioasa o reprezinta poluarea surselor de apa. Rezolvarea acestei problema sta atat in sarcina autoritatilor cat si a fiecaruia dintre noi. Dar care sunt principalele surse de poluare a apelor?

O prima sursa o reprezinta apele uzate menajere, care contin adesea detergenti sintetici ce nimeresc in apele curgatoare, lacuri sau mari si oceane. Acumularile de substante anorganice ne afecteaza pe noi datorita reducerii cantitatii de oxigen din apa, fapt care duce la asa zisele „zone moarte”, iar in lume sunt deja circa 400 de astfel de locuri. Anual in lume nimerescmii de substante chimice, multe dintre ele prezinta compusi noi si chiar daca aceste reziduuri subt supuse filtrarii preliminare, totusi contin substante toxice dificil de detectat.

Ploile acide sunt rezultatul contactului dintre gazele de esapament produse de autovehicule, centrale termice industriale, rafinarii, etc.,  care contin oxizi de sulf si de azot si care in in combinatie cu umiditatea si oxigenul din atmosfera produc acizi azotici si sulfurici, acesti acizi cazand in apa raurilor sau a lacurilor si omorand flora si fauna acvatica.

Deseurile solide aruncate in ape, provoaca opacitatea apei la lumina solara impiedicand procesul de fotosinteza in bazinele acvatice. Poluarile cu substante petroliere, survenite in urma deversarilor accidentale sau intentionate, provoaca multiple efecte negative asupra vietii acvatice. In marile si oceanele lumii se estimeaza ca anual sunt deversate circa 12 miloane de tone de petrol. De exemplu in Marea Britanie anual se deverseaza mai mult de 1 milion de tone de ulei de motor uzat. Petrolul omoara pasarile care traiesc pe langa mediul acvatic, acestea se ineaca, se supraincalzesc la soare si sunt private de sursa de hrana. Focile de exemplu orbesc datorita apei contaminate cu petrol, deasemenea petrolul reduce patrunderea luminii in bazinele acvatice inchise si mareste temperatura apei.

Aveti grija de ape, oriunde v-ati duce!


Distribuie articolul