Prevenirea si gestionarea deseurilor

Prevenirea si gestionarea deseurilor

Deseurile sunt considerate in mod traditional surse de poluare. Bine gestionate acestea pot deveni o sursa importanta de materiale, totul in conditiile in care unele dintre materialele care intra in componenta unor deseuri incep sa devina din ce in ce mai rare. De exemplu in UE se folosesc anual 16 tone de materiale pe cap […]

Deseurile sunt considerate in mod traditional surse de poluare. Bine gestionate acestea pot deveni o sursa importanta de materiale, totul in conditiile in care unele dintre materialele care intra in componenta unor deseuri incep sa devina din ce in ce mai rare.

De exemplu in UE se folosesc anual 16 tone de materiale pe cap de locuitor, dintre acestea 6 tone devin deseuri, iar jumatate din ele ajung la gropile de gunoi. Mai multe state se bazeaza inca pe depozite de deseuri, dar acestea nu reprezinta o solutie pe termen lung.

Depozitele de deseuri pot fi o sursa de contaminare a mediului si aici vorbim despre poluarea solului, apelor si a aerului. Tinand cont ca in aceste depozite exista si substante chimice, eliminarea lor necontrolata poate duce la eliberarea in mediul inconjurator a unor substante chimice periculoase, care pot avea efecte nocive asupra sanatatii populatiei si deasemeni materiale valoroase care exista in aceste deseuri se pierd cu acestea.

Optiunea ideala ar fi sa impiedicam aparitia deseurilor, dar fiind ideala in mod real, acest lucru nu este posibil. Alte optiuni ar fi sa ne aducem aminte de cei 3R si anume, Reutilizare, Reciclare si Recuperare. O buna gestionare a deseurilor poate contribui la creearea de locuri de munca si la cresterea economica, prin economisirea de resurse valoroase se evita operatiuni costisitoare de ecologizare si se previne aparitia problemelor de sanatate.

Studiile facute in UE in 2012 arata, ca daca legislatia europeana ar fi pusa pe deplin in aplicare, UE ar putea realiza economii de 72 miliarde de euro pe an. Daca s-ar intampla acest lucru, s-ar preveni producerea de deseuri. Din pacate la noi in orasul Vaslui, deseurile nu se sorteaza in totalitate, doar o mica parte din deseuri ajung sa fie sortate, in zona de depozitare a gunoaielor populatiei care locuieste la blocuri, neexistand inca o practica si o constientizare a oamenilor de sortare a deseurilor, nemaivorbind ca nu exista nici containere distincte pentru managementul gunoaielor.

In statele membre UE se recomanda pentru imbunatatirea efortului de gestionare a deseurilor, aplicarea diverselor instrumente economice, mergand de la impunerea de taxe pe depozitele de deseuri, pentru a-i motiva pe producatori sa recupereze bunurile la sfarsitul ciclului de viata a acestor bunuri, iar cetatenii sa poata fi obligati sa plateasca pentru deseurile produse. La noi in Romania implementarea programului Rabla pentru electrocasnice a dus la imbunatatirea colectarii de deseuri rezultate din echipamente electrice vechi. Deasemeni prin aplicarea unei politici prietenoase mediului, numeroase produse si ambalaje contin mai putine substante periculoase.

Totusi in continuare se pot aduce imbunatatiri in acest domeniu al gestionarii deseurilor.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta