„Trebuie să plecam de aici”. Frica a pus stăpânire pe Crimeea după atacul asupra unei baze aeriene rusești

„Trebuie să plecam de aici”. Frica a pus stăpânire pe Crimeea după atacul asupra unei baze aeriene rusești
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • „Trebuie să plecam de aici”. Frica a pus stăpânire pe Crimeea după atacul asupra unei baze aeriene rusești

Un aparent atac ucrainean asupra unei baze aeriene militare din Crimeea controlată de Rusia a provocat șoc în rândul localnicilor și al turiștilor.  Coloane uriașe de fum negru au fost văzute ridicându-se de la baza aeriană Saki din vestul Crimeei, marți după-amiază, vizibile clar de pe plajele aglomerate din apropiere.  „Au fost aproximativ 15 explozii. […]

Un aparent atac ucrainean asupra unei baze aeriene militare din Crimeea controlată de Rusia a provocat șoc în rândul localnicilor și al turiștilor.  Coloane uriașe de fum negru au fost văzute ridicându-se de la baza aeriană Saki din vestul Crimeei, marți după-amiază, vizibile clar de pe plajele aglomerate din apropiere. 

„Au fost aproximativ 15 explozii. Totul a durat în jur de 30-40 de minute. Oamenii încercau să găsească adăpost,  unii se ascundeau în spatele copacilor, copiii plângeau. Oamenii încercau să rămână uniți”, a spus Ksenia Korkina, un turist rus în Crimeea, care a observat exploziile  de la câțiva kilometri distanță.   Dacă se dovedește a fi un atac ucrainean, acesta va fi primul atac major ucrainean asupra Crimeei, de la începutul invaziei de acum de șase luni. Este posibil să perturbe serios viața în peninsulă, o destinație turistică populară considerată până acum ferită de lupte și să aducă războiul mai aproape de mulți ruși obișnuiți.

Exploziile au omorat o persoană și au rănit alte 14, potrivit Serghei Aksionov, șeful Crimeei numit de Rusia. 

„Prima explozie a fost foarte puternică. Pereții și ferestrele s-au cutremurat. Sunetul a fost asurzitor și înfricoșător”, a declarat Korkina pentru The Moscow Times.   Videoclipurile publicate pe rețelele de socializare au arătat  turiştii ruși care isi adunau lucrurile și fugeau după inceperea exploziilor. 

„Mama hai să mergem acasa, trebuie să plecăm de aici”, se aude strigând un copil. 

Imaginile din satelit și videoclipurile de dupa explozie au arătat rămășițele arse ale unei aeronave militare rusești, precum și șiruri de mașini civile carbonizate. 

Ucraina nu a recunoscut în mod deschis că se află în spatele exploziilor, dar The New York Times a citat marți un oficial anonim al armatei ucrainene că își asumă responsabilitatea. Ministerul Rus al Apărării a susținut că exploziile au fost rezultatul unui accident. 

Turismul este o parte importantă a economiei Crimeei, iar sezonul de vârf de vacanță a fost deja afectat de închiderea aeroporturilor civile din apropierea graniței cu Ucraina, pe fondul luptelor din  nord.  Atacul de marți va descuraja și mai mulți oameni să viziteze Crimeea.

 „Prietenii mei îmi spun în fiecare zi că teritoriul este disputat și că este mai bine să stai departe de granița .” a declarat bloggerul rus Diana , care se afla în vacanță la 10 kilometri de baza aeriană în momentul exploziei. 

Panica semănată de explozii i-a determinat, pe unii turiști să părăsească regiunea, videoclipurile postate pe rețelele de socializare părând să arate blocajele de trafic pe drumul care se apropie de podul care leagă peninsula de Rusia continentală.

„Unii turiști au plecat acasă. A fost un blocaj în apropiere de Novofedorivka”, a spus Korkina. „Mulți oameni le era frică să iasă după explozii. Mi-a fost și mie frică.”

Exacerbarea temerilor civililor este incertitudinea persistentă cu privire la modul în care Ucraina a putut să efectueze un astfel de atac asupra unei ținte aflate la aproape 200 de kilometri de linia frontului. 

Rusia are sisteme sofisticate de apărare aeriană în Crimeea în jurul orașului Evpatoria și ar fi trebuit să poată evita un atac cu rachete cu rază lungă de acțiune, potrivit Konrad Muzika, un analist militar independent la Rochan Consulting, cu sediul polonez. 

„Dacă era o rachetă, te-ai aștepta ca rușii să fi încercat să o doboare, dar nu am văzut urme de rachetă pe cer și nicio dovadă că apărarea aeriană în apropiere de Evpatoria a fost activată”, a declarat Muzika pentru The Moscow Times. „Deci, poate că acesta a fost ceva mai mic, cum ar fi un vehicul aerian fără pilot.” 

Un oficial ucrainean citat de Reuters in cursul zilei de miercuri a sugerat că exploziile ar fi putut fi cauzate de partizani în Crimeea.  Atacul are loc în momentul în care se așteaptă ca Ucraina să încerce să lanseze o contraofensivă împotriva forțelor ruse din sudul țării. 

În discursul său de seară de marți, președintele ucrainean Volodomir Zelenski nu a menționat baza aeriană Saki, dar a spus că Kievul va continua să revendice Crimeea. 

„Acest război rusesc împotriva Ucrainei și împotriva întregii Europe libere a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu Crimeea – cu eliberarea ei”, a spus el.

Deși este cel mai important atac asupra Crimeei până în prezent, loviturile bazelor aeriene nu sunt singurele ținte din peninsulă în care au fost lovite în ultimele luni. 

Sărbătorile Zilei Marinei Ruse din orașul portuar Sevastopol din Crimeea au fost anulate luna trecută în urma a ceea ce părea a fi un atac cu drone asupra sediului Flotei ruse de la Marea Neagră. 

Vorbind la acea vreme, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk, nu a confirmat implicarea Ucrainei, dar a spus că, Kievul vizează instalațiile militare rusești din interiorul Ucrainei și că Peninsula Crimeea face parte din Ucraina.

( Anastasia Tenisheva – The Moscow Times )


Distribuie articolul