Comisia Europeană suspendă procesul de ratificare a acordului de investiții UE-China: Mediul politic “nu este propice” pentru acest lucru

Comisia Europeană suspendă procesul de ratificare a acordului de investiții UE-China: Mediul politic “nu este propice” pentru acest lucru
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Comisia Europeană suspendă procesul de ratificare a acordului de investiții UE-China: Mediul politic “nu este propice” pentru acest lucru

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Mediul politic între UE şi China “nu este propice” pentru ratificarea acordului asupra investiţiilor încheiat la sfârşitul lui 2020, a afirmat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, Bruxellesul suspendându-şi eforturile pentru a obţine votarea lui, relatează AFP. “Am suspendat pentru moment anumite eforturi de sensibilizare politică din partea Comisiei, […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Mediul politic între UE şi China “nu este propice” pentru ratificarea acordului asupra investiţiilor încheiat la sfârşitul lui 2020, a afirmat marţi vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, Bruxellesul suspendându-şi eforturile pentru a obţine votarea lui, relatează AFP.

“Am suspendat pentru moment anumite eforturi de sensibilizare politică din partea Comisiei, întrucât este clar că în situaţia actuală, cu sancţiuni ale UE împotriva Chinei şi contra-sancţiuni chineze, inclusiv împotriva membrilor Parlamentului European, mediul nu este propice pentru ratificarea acordului”, a declarat el, potrivit Agerpres.

“Nu putem face abstracţie de contextul mai larg al relaţiilor între UE şi China”, a adăugat Dombrovskis, care este și comisar european pentru comerț.

UE şi China au ajuns la 30 decembrie 2020, pe ultima sută de metri a președinției Germane la Consiliul UE, la un acord de principiu privind investiţiile, care este în curs de negociere de şapte ani. Înțelegerea, criticată în presa occidentală, a reprezentat un obiectiv major al Angelei Merkel, care nu a putut să găzduiască un summit al liderilor UE cu președintele chinez din cauza pandemiei. Potrivit înțelegerii convenite, acordul va crea un echilibru mai bun în relația comercială UE-China, iar Beijing-ul se angajează să permite accesul companiilor europene în mai multe sectoare cheie. În schimb, deputații europeni au amenințat că nu vor ratifica acordul din cauza abuzurilor asupra drepturilor omului pe care le practică Beijingul.

Considerat drept o victorie diplomatică pentru Beijing, acordul a fost criticat de organizaţiile neguvernamentale. Bruxellesul s-a apărat, subliniind că a obţinut de la China să se angajeze să facă mai multe eforturi pentru aprobarea convenţiilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) asupra muncii forţate.

În luna ianuarie a acestui an, Parlamentul European a adoptat cu o largă majoritate o rezoluţie în care apreciază că acordul UE-China asupra investiţiilor pune în pericol credibilitatea UE cu privire la drepturile omului, invitând să fie luate în considerare sancţiuni punctuale împotriva unor responsabili chinezi.

Procesul de ratificare urma să dureze până la începutul anului 2022.

Eurodeputaţii “regretă faptul că, grăbindu-se să încheie acest acord fără să ia măsuri concrete împotriva gravelor încălcări ale drepturilor omului care persistă, Uniunea Europeană riscă să-şi afecteze credibilitatea”, se menţionează în rezoluţia adoptată de PE.

Mai mult, miniştrii de externe din cele 27 de țări ale UE au aprobat măsuri restrictive împotriva a 11 persoane și patru entități responsabile pentru încălcări grave ale drepturilor omului și de abuzuri grave împotriva acestora în diferite țări din întreaga lume. Printre încălcările vizate în prezent se numără detențiile arbitrare pe scară largă, în special ale uigurilor din Xinjiang în China.

Acestea au fost primele sancțiuni adoptate de UE împotriva Chinei după reprimările și masacrul din Piața Tiananmen, din 1989, când tancurile armatei chineze au luat cu asalt străzile capitalei chineze Beijing, pentru a dizolva protestele pașnice ale studenților și altor locuitori care manifestau de mai multe săptămâni cerând reforme democratice.

Beijingul a răspuns imediat la sancțiunile UE, incluzând pe lista sa de sancțiuni cinci membri ai Parlamentului European, Subcomisia pentru drepturile omului din Parlamentul European, dar și Comitetul politic și de securitate al UE (COPS). Decizia a fost una fără precedent având în vedere că COPS este format din ambasadorii statelor membre la Bruxelles și este prezidat de reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă.

Comisia Europeană va propune de altfel miercuri învestirea sa cu noi puteri pentru a ancheta asupra grupurilor străine susţinute de un stat care încearcă să acapareze companii europene, o legislaţie care vizează în special Beijingul.


Distribuie articolul