Parlamentul European va vota, la solicitarea liderului Renew Europe Dacian Cioloș, o rezoluție privind mecanismul de condiționare a fondurilor UE de statul de drept

Parlamentul European va vota, la solicitarea liderului Renew Europe Dacian Cioloș, o rezoluție privind mecanismul de condiționare a fondurilor UE de statul de drept
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Parlamentul European va vota, la solicitarea liderului Renew Europe Dacian Cioloș, o rezoluție privind mecanismul de condiționare a fondurilor UE de statul de drept

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Grupul Renew Europe din Parlamentul European condus de Dacian Cioloș și-a reconfirmat joi angajamentul de a face “orice ar fi nevoie” pentru a se asigura că Parlamentul European și Comisia Europeană apără regulamentul de condiționalitate al statului de drept și să asigure aplicarea sa de mult timp. La inițiativa […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Grupul Renew Europe din Parlamentul European condus de Dacian Cioloș și-a reconfirmat joi angajamentul de a face “orice ar fi nevoie” pentru a se asigura că Parlamentul European și Comisia Europeană apără regulamentul de condiționalitate al statului de drept și să asigure aplicarea sa de mult timp.

La inițiativa Renew Europe, o rezoluție privind aplicarea mecanismului de condiționalitate a statului de drept a fost depusă înainte de sesiunea plenară a Parlamentului European din 24-25 martie, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Rezoluția stabilește un termen pentru ca Comisia Europeană să își îndeplinească obligațiile sau să acționeze în justiție în temeiul articolului 265 din TFUE.

Rezoluția privind mecanismul de condiționalitate a statului de drept care va fi supusă la vot în Parlamentul European săptămâna viitoare include toate prioritățile grupului Renew Europe. Nu trebuie să relaxăm presiunea asupra acelor state care nu respectă valorile Uniunea Europeană. Mecanismul a intrat în vigoare și nimic nu trebuie să împiedice aplicarea sa completă. În caz contrar, vom acționa cu mijloacele legale de care dispunem”, a declarat Dacian Cioloș, președintele Renew Europe.

Acest mecanism a fost dezbătut în plenul Parlamentului European la 11 martie și urmează să fie votat în sesiunea scurtă a Legislativului european în perioada 24-25 martie. Pentru a proteja bugetul UE de încălcarea statului de drept, deputații europeni sunt așteptați să solicite Comisiei să utilizeze fără întârziere noul mecanism care a intrat în vigoare în ianuarie.

Dezbaterea a avut loc în timp ce Polonia şi Ungaria au sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în legătură cu acest mecanism, transmite CJUE.

Anterior, Ungaria şi Polonia au ameninţat cu blocarea viitorului buget multianual al UE şi a fondului european de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro dacă vor fi introduse astfel de condiţionalităţi.

Regimul de condiționalitate face parte din pachetul de măsuri legate de următorul cadru financiar multianual și planul de redresare și permite protejarea bugetului UE atunci când se stabilește că încălcarea principiilor statului de drept într-un stat membru afectează sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a bugetului UE sau protejarea intereselor financiare ale UE într-un stat membru. Acest acord de condiționare acoperă toate fondurile UE, inclusiv resursele alocate prin instrumentul de recuperare Next Generation EU.

Statul de drept rămâne o problemă intens dezbătută în rândul statelor membre. În timp ce Comisia Europeană avertizează că încălcările statului de drept nu pot fi tolerate, autoritățile ungare critică aplicarea unor “standardele duble” Poloniei şi Ungariei.


Distribuie articolul