Rețeta subdezvoltării! Bugetele locale sunt cheltuite pe salarii, în timp ce investițiile sunt abandonate

Rețeta subdezvoltării! Bugetele locale sunt cheltuite pe salarii, în timp ce investițiile sunt abandonate
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Rețeta subdezvoltării! Bugetele locale sunt cheltuite pe salarii, în timp ce investițiile sunt abandonate

( Robo Știri ) Comunitățile locale din județul Vaslui alocă cele mai mari sume de bani pentru cheltuieli de personal, bunuri și servicii etc. Conform raportului Camerei de Conturi Vaslui pe anul 2019, pentru salarii au fost cheltuite 379,4 milioane de lei, iar pentru bunuri și servicii 277,8 milioane de lei. În schimb, gradul de […]

( Robo Știri )

Comunitățile locale din județul Vaslui alocă cele mai mari sume de bani pentru cheltuieli de personal, bunuri și servicii etc. Conform raportului Camerei de Conturi Vaslui pe anul 2019, pentru salarii au fost cheltuite 379,4 milioane de lei, iar pentru bunuri și servicii 277,8 milioane de lei. În schimb, gradul de execuție al cheltuielilor de capital a fost de numai 50,89%, iar în cazul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile cheltuielile au fost de 46,48%.

Entitățile publice locale de la nivelul județului Vaslui preferă să orienteze cele mai mari cheltuieli bugetare pe bunuri și servicii, cheltuieli de personal etc. Conform Raportului privind finanțele publice locale pe anul 2019, publicat de Camera de Conturi Vaslui, alocarea de fonduri masive la capitolul investiții nu reprezintă o prioritate pentru dedidenții locali.

Cheltuielile de personal au reprezentat la prevederi definitive 393.404 mii lei, iar plățile realizate s-au ridicat la suma de 379.404 mii lei, ceea ce reprezintă un procent de 96,45% plăți din prevederile definitive. Aceeași situație este la pe secțiunea de bunuri și servicii, unde la prevederi definitive de 316.679 mii lei, s-au contabilizat plăți de 277.886 mii lei, adică un procent de 87,75% din prevederile definitive.

În schimb, la cheltuielile de capilal au fost asumate prevederi definitive de 757.167 mii lei, iar plățile efetuate au fost de numai 385.287 mii lei, adică 50,89% din prevederile definitive.

O situație asemănătoare întâlnim și la cheltuielile legate de proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile. La prevederi definitive de 114.429 mii lei, au fost efectuate plăți de 53.188 mii lei, ceea ce înseamnă un procent de 46,48% plăți din prevederile definitive.

Comparativ cu prevederile bugetare anuale definitive, gradul de execuție a cheltuielilor bugetare locale la nivelul anului 2019 a fost de 72,41%, remarcându-se execuția ridicată a operațiunilor financiare (99,71%), cheltuielilor de personal (96,45%), dobânzilor (93,79%), a transferurilor de fonduri între unități ale administrației publice (91,12%), a subvențiilor (90,13%), a cheltuielilor cu asistența socială (88,33%), a celor aferente bunurilor și serviciilor (87,75%).

„Se constată în schimb, un grad de execuție redus al cheltuielilor de capital, de numai 50,89%. Acest aspect este determinat și de faptul că s-au redus subvențiile pentru investiții, programele pentru dezvoltare nu s-au derulat în calendarul proiectat la nivelul autorităților administrației publice locale, iar resursele proprii au fost disponibile a fi alocate doar în mică măsură pentru cheltuielile de capital, în mare parte asigurând cu prioritate cheltuielile de funcționare” , se arată în raportul Camerei de Conturi Vaslui.


Distribuie articolul