România criticată de GRECO: Probleme cu recomandările de prevenire a corupţiei la parlamentari şi magistraţi

România criticată de GRECO: Probleme cu recomandările de prevenire a corupţiei la parlamentari şi magistraţi
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • România criticată de GRECO: Probleme cu recomandările de prevenire a corupţiei la parlamentari şi magistraţi

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes ) Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei, a concluzionat, într-un raport publicat miercuri, citat de ziare.com, că nivelul de respectare de către România a recomandărilor sale de prevenire a corupţiei cu privire la parlamentari şi magistraţi rămâne per ansamblu la un nivel nesatisfăcător, în ciuda […]

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes )

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO), organismul anticorupţie al Consiliului Europei, a concluzionat, într-un raport publicat miercuri, citat de ziare.com, că nivelul de respectare de către România a recomandărilor sale de prevenire a corupţiei cu privire la parlamentari şi magistraţi rămâne per ansamblu la un nivel nesatisfăcător, în ciuda unor progrese şi reforme planificate aflate încă într-un stadiu incipient.

GRECO concluzionează că România a implementat în totalitate doar 5 din cele 18 recomandări ce rezultă dintr-o evaluare din 2015 şi dintr-o procedură de evaluare ad-hoc a Regulii 34 lansate în 2017 cu privire la aspecte legate de reforma judiciară.

În ceea ce priveşte membrii Parlamentului, nivelul de implementare rămâne neschimbat, cu excepţia unor cerinţe procedurale, cu doar două din cele nouă recomandări implementate. Având în vedere importanţa acestor recomandări pentru prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, GRECO subliniază că este necesară o acţiune mai hotărâtă pentru implementarea acestora.

În legătură cu prevenirea corupţiei cu privire la judecători şi procurori, în urma reformelor puternic criticate ale sistemului de justiţie penală (2017-2018) din România şi a deciziei GRECO de a aplica procedura sa ad-hoc, GRECO recunoaşte acum că au fost luate unele măsuri şi iniţiative mai promiţătoare sunt în curs, care au potenţialul de a rectifica multe dintre neajunsuri.

Un proiect promiţător de lege privind statutul magistraţilor din România este în curs de desfăşurare şi este în prezent supus consultării publice. Acesta prevede o procedură mai transparentă şi criterii de evaluare mai obiective pentru numirea procurorilor în funcţiile cele mai înalte şi se ocupă de asemenea de răspunderea judecătorilor.

Un rol mai puternic al Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) în acest proces este încă necesar, iar implicarea puterii executive, adică a ministrului Justiţiei, în numirea sau revocarea celor mai înalţi procurori ar trebui diminuată pentru a asigura independenţa judiciară. De asemenea, trebuie stabilite criterii obiective şi clare, bazate pe merit şi calificare, pentru promovarea judecătorilor şi procurorilor în funcţii superioare.

GRECO salută de asemenea consolidarea în continuare a competenţelor de supervizare ale CSM şi Inspecţiei Judiciare, precum şi desfăşurarea iniţiativelor de formare şi conştientizare ce vizează întărirea, consolidarea integrităţii judiciare şi asigurarea unor proceduri disciplinare mai uniforme şi rapide în sistemul judiciar.


Distribuie articolul