„ Si vis pacem, para bellum”

„ Si vis pacem, para bellum”

Forfota mare zilele acestea, Rusia a concentrat la granita cu Ucraina circa 175.000 de soldati si multa tehnica de lupta. Putin si poporul rus cheltuie zilnic 10 milioane de euro pentru stationarea acesti armate la granita de est a Ucrainei. Ce va urma ? Este greu de estimat, „dementa” lui Putin nu prea are margini. […]

Forfota mare zilele acestea, Rusia a concentrat la granita cu Ucraina circa 175.000 de soldati si multa tehnica de lupta. Putin si poporul rus cheltuie zilnic 10 milioane de euro pentru stationarea acesti armate la granita de est a Ucrainei. Ce va urma ? Este greu de estimat, „dementa” lui Putin nu prea are margini.

Anexarea Crimeii de acum cativa ani a fost numai preludiul la o posibila distrugere a intregii Ucraine prin federalizare sau prin ocuparea unor vaste teritorii, poate pana la Kiev. Poate inclusiv Kievul, supranumit „mama tuturor oraselor rusesti”.

Intrebarea este, daca Putin se va opri in caz de invazie la granita cu Republica Moldova, sau vor indrazni mai mult. Rusiei lui Vladimir Putin, fasia de pamant dintre Prut si Nistru , numita Republica Moldova le sta ca un os in gat. In toata istoria lor rusii au dorit sa ajunga la Gurile Dunarii si de aceea cred ca o eventuala frontiera pe Prut a Rusiei este in program.

Cine zice ca este absurd si nu se poate, greseste. Cu Putin, totul este posibil. Remember anexarea Crimeii, oare cati politicieni romani, americani, europeni spuneau ca „nu se poate”. Ei bine, se poate.

Cand va porni razboiul? Conform obiceiului rusesc si tinand cont de slabiciunea rusilor fata de anumite date istorice, cu valoare emotionala, cred ca la anul poate pe 9 mai, poate pe 22 iunie, cine stie. Cert este ca Rusia cheltuie 10 milioane de euro zilnic pentru intretinerea celor 175.000 de soldati la granita de est a Ucrainei.

Cine ii poate opri ? Numai daca solidaritatea UE si SUA vor dori cu adevarat sa se implice efectiv, pentru ai opri pe rusi. Deocamdata, vine frigul iernii si Putin stie asta. Are o arma teribila numita „Gazul metan”, iar Europa nu este pregatita cu solutii alternative pentru populatie.

Ce va face guvernarea din Romania? Nu stiu si cred ca nici politicienii de la conducere nu stiu. Daca ar fi constienti  ar aplica deviza :”Daca doresti pace, pregateste-te de razboi.”


Distribuie articolul