Un mesaj politic poate fi eficient sau ineficient

Un mesaj politic poate fi eficient sau ineficient

Jurnalistii, analistii politici, sunt in mod natural interesati de impactul mesajelor si comunicatelor politicienilor asupra electoratului. Trebuie sa precizez ca mesajul nu structureaza de fapt politica. Desigur, un mesaj politic ii poate convinge pe oameni sau, pe de alta parte, ii poate ajuta sa-si rationalizeze optiunile. Un rol puternic in tara noastra il joaca biserica […]

Jurnalistii, analistii politici, sunt in mod natural interesati de impactul mesajelor si comunicatelor politicienilor asupra electoratului. Trebuie sa precizez ca mesajul nu structureaza de fapt politica. Desigur, un mesaj politic ii poate convinge pe oameni sau, pe de alta parte, ii poate ajuta sa-si rationalizeze optiunile.

Un rol puternic in tara noastra il joaca biserica ortodoxa. Bisericile, in special cele ortodoxe, raman locuri importante pentru socializarea politica, chiar daca nu se face politica in biserica. Biserica ortodoxa ramane in tara noastra o mare forta conservatoare in cultura si politica romaneasca si de aceea probabilitatea ca romanii credinciosi sa voteze partide ca PSD sau AUR este una imensa. Credinciosii ortodocsi, in special cei din mediul rural si din micile orase, au sanse mai mari sa aprobe si sa voteze performanta domnului Ciolacu in calitate de presedinte PSD, modul de gestionare a economiei, a pandemiei si sa afirme ca PSD si AUR sunt singurele partide care inteleg situatia de fapt.

Mai avem putin pana la marcarea a 32 de ani de libertate si democratie in Romania, ma intreb cum de este posibil ca romanii sa voteze iarasi comunismul cu fata psd-ista. Ma gandesc ca aceasta intrebare nu ar putea raspunde nici mai priceput neurochirurg, chiar daca s-ar apuca sa caute raspunsul cu bisturiul in capetele a milioane de romani. Mai ciudat mi se pare viteza cu care romanii nostri si-au reamintit loialitatea, docilitatea si chiar frica absolut necesare intr-un regim totalitar din care am crezut ca am scapat in 1989.

Ce poti sa faci? Sa-i blamezi pe acesti oameni? Sa-i compatimesti? Sa incerci sa le explici ca, oricat de loiali vor fi si oricat de jos isi vor apleca capetele, sabia nu se opri din drum.

Partidul USR incepe incet-incet sa aiba un mesaj clar, a unui raspuns de tip „rezonabil”, care sa evite capcanele privitoare la temele psd-iste repetate obsesiv : statalitate, pericol, identitate. Discursul si comunicarea bazata pe strategia de crestere economica, pe investitii, pe analiza reala a guvernarilor psd-iste si a promisiunilor neonorate de aceste guvernari poate fi singura cale normala de comunicare cu oamenii intr-un stat normal. Dar, cum nu traim intr-un stat normal a comunica despre doctrine ultrasofisticate, imposibil de perceput pentru majoritatea oamenilor este la fel cum ai discuta despre „sexul ingerilor” cand ceilalti scot amenintator sabia din teaca. Politicii PSD si AUR bazata pe comunicate cu un inalt grad de emotionalitate, nu i se raspunde cu un discurs prea sofisticat. Comunicarea trebuie sa fie indirecta, prin mesaje pozitive, dar in acelasi ton, stilul si intensitatea trebuie sa fie aceleasi, doar esenta mesajului diferita.

In politica lucrurile functioneaza invers proportional, astfel cu cat sporeste radicalizarea societatii, cu atat scade ponderea partidelor rezonabile, care practica o politica bazata pe ratiune decat pe mesaje emotionale, sau pe radicalisme in comunicare.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta