Ursula von der Leyen susține consolidarea cooperării SUA-Europa în fața “Chinei din ce în ce mai asertive” și “Rusiei din ce în ce mai sfidătoare”

Ursula von der Leyen susține consolidarea cooperării SUA-Europa în fața “Chinei din ce în ce mai asertive” și “Rusiei din ce în ce mai sfidătoare”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ursula von der Leyen susține consolidarea cooperării SUA-Europa în fața “Chinei din ce în ce mai asertive” și “Rusiei din ce în ce mai sfidătoare”

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a manifestat vineri susținerea pentru consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Statele Unite în fațe unei Chine “din ce în ce mai asertive” și unei “Rusii din ce în ce mai sfidătoare”, într-un discurs online la ediția specială virtuală a Conferinței de […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a manifestat vineri susținerea pentru consolidarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Statele Unite în fațe unei Chine “din ce în ce mai asertive” și unei “Rusii din ce în ce mai sfidătoare”, într-un discurs online la ediția specială virtuală a Conferinței de Securitate de la München consacrată relansării relațiilor transatlantice.

“O Chină din ce în ce mai asertivă a demonstrat o creștere economică robustă în 2020, în ciuda pandemiei, și o Rusie din ce în ce mai sfidătoare continuă să încalce regulile internaționale în țară și în străinătate, în ciuda protestelor crescânde ale propriilor cetățeni”, a declarat președintele Comisiei Europene, subliniind că depinde de UE și SUA să “consolideze din nou cooperarea noastră” pentru a lucra împreună ca aliați.

Depinde de noi, Statele Unite și Europa, să ne consolidăm din nou cooperarea. Ca parteneri dovediți și de încredere. Ca aliați indispensabili. Umăr la umăr. Pentru că dacă conducem calea, nu este vorba doar de unirea forțelor. Acesta este un semnal către lume“, a spus șefa executivului european.

Ursula von der Leyen a vorbit la München după o serie de discursuri susținute de Joe Biden, primul al unui președinte american, de cancelarul german Angela Merkel și de președintele francez Emmanuel Macron.

Șefa executivului european a salutat revenirea SUA în cadrul relației transatlantice și multilateralismului, inclusiv discursul lui Joe Biden, și s-a referit la două dimensiuni importante ale cooperării transatlantice: combaterea schimbărilor climatice și transformarea digitală.

Cu toate acestea, Ursula von der Leyen s-a prezentat reticentă cu privire la posibilitatea reluării unor discuții privind TTIP – Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții negociat cu administrația Obama și abandonat de administrația Trump.

America a revenit și alianța transatlantică a revenit, a afirmat vineri președintele american Joe Biden într-un discurs de o dublă premieră, adresându-se pentru prima dată aliaților europeni de la preluarea mandatului de președinte și devenind primul lider de la Casa Albă care susține o alocuțiune pe scena, chiar și virtuală, a Conferinței de Securitate de la München.

Într-un discurs în care a făcut pledoarie pentru democrație, a îndemnat la confruntarea Rusiei și a Chinei, Biden a reafirmat angajamentul SUA pentru elementul sacru al relației transatlantice – articolul 5 din Tratatul NATO privind apărarea colectivă.

Noul președinte american Joe Biden a făcut un apel către aliații europeni pentru a se pregăti împreună pentru o competiție strategică pe termen lung cu China. De asemenea, liderul american a avertizat că Rusia și Vladimir Putin încearcă să slăbească proiectul european și NATO.

Într-o notă concordantă, cancelarul german Angela Merkel s-a alăturat vineri lui Joe Biden pe scena virtuală a ediției speciale a Conferinței de Securitate de la München și a solicitat o “agendă comună” a Europei și a Statelor Unite atât cu privire la Rusia, cât și referitor la China.

Desfășurată tradițional în luna februarie a fiecărui an, dar amânată din cauza pandemiei de COVID-19 pentru o dată ulterioară în 2021, Conferința de Securitate de la München a organizat vineri o ediție specială online consacrată oportunității unice a revitalizării relațiilor transatlantice, în care tematica unei noi agende comune Europa – SUA a fost discutată mai întâi de Joe Biden, Emmanuel Macron și Angela Merkel, liderii celor trei mai puteri – SUA, Franța și Germania, iar apoi subiectul a fost abordat într-o sesiune separată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și într-un discurs de încheiere din partea prim-ministrului britanic Boris Johnson, după ce acesta a găzduit prima reuniune G7 cu participarea noului lider de la Casa Albă.

Tema ediției speciale online din acest an este “Beyond Westlessness: Renewing Transatlantic Cooperation, Meeting Global Challenges”, având în vedere alegerea lui Joe Biden la Casa Albă și făgăduința revigorării relației transatlantice și reprezentând o continuare pozitivă a ediției de anul trecut care clama, în premieră, “Westlessness-ul” – dezoccidentalizare a ordinii internaționale.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta